За нас това е един много емоционален ден. Преброяването е

...
За нас това е един много емоционален ден. Преброяването е
Коментари Харесай

Над 3500 българи са се преброили за 7 часа

За нас това е един доста прочувствен ден. Преброяването е задача, която се случва един път на 10 години. Това за мен е петото броене, в което вземам участие. Електронното броене 2021 година стартира в 00.00 ч. Първата регистрация беше още в първата минута. До 7,00 ч. имаме преброени 3571 души, като съвсем половината са в София - 1503, във Варна са 321, в Бургас – 241, в Пловдив - 229”, разкри ръководителят на Националния статистически институт Сергей Цветарски. Той, дружно с вицепремиера по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов, откриха публично „ Преброяване 2021 “.

Според Цветарски се чака засилен интерес към преброяването. От Национален статистически институт се надявам да се самопреброят към 70% от популацията. Онлайн българите могат да се преброят до 17 септември. От 18 септември до 3 октомври чиновници ще посещават домовете ни, с цел да съберат неповторими кодове, които се генерират след онлайн преброяването. Заедно с тях тези, които не са се самопреброили, ще могат да го създадат в дома си на хартия. Глобата при отвод за присъединяване в преброяването е 160 лева От Национален статистически институт подчертаха, че данните, които се изискват, са предпазени и няма да бъдат популяризирани обществено.

Председателят на Национален статистически институт уточни, че пандемията се е отразила и на преброяването. То беше отсрочено с година поради COVID-19. Според Цветарски обаче здравната конюнктура в страната е усложнила подготовката на процеса. „ Включи се, тъй като си важен” е мотото на акцията.

От Национален статистически институт оповестиха и за хакерска офанзива към системата. Работи се по нейното превъзмогване, само че съгласно тях това ще докара до ограничение на част от ресурсите.

„ Засега имаме 56 неверни имейл адрес. Друго, което постоянно се бърка, е, че се попълня датата, на която изтича документът за идентичност, а не на която е публикуван. До 6 часа са обработени над 62 000 поръчки, а от 2 часа има страховит напор – над 200 000 потребителя. Системата работи по постепенно, това ще се преодолее, като се включат всички ресурси”, изясни заместник-председателят на Национален статистически институт Диана Янчева

" Преброяването е извънреден значим развой за всички нас, както и за мен. В качеството си на вицепремиер имам вяра, че е доста значимо да имаме данни за българското общество. Всеки един жител, всяко едно домакинство има значение. Националното броене е значимо, единствено то ще ни даде данните за всяко едно кътче от страната ни – до най-малкото селце ", съобщи Атанас Пеканов.

Той прикани жителите да се включат в процеса, освен това онлайн, защото по този метод преброяването става елементарно и бързо.

„ Само преброяването ще ни даде цялостната картина за страната ни – от най-големия град до най-малкото селце. Като икономист, а и в ролята си и на вицепремиер, и на специалист, аз в действителност имам вяра, че единствено по този начин можем да взимаме верните решения. Само в случай че знаем всичко за страната, можем да търсим верните политики, работещите и ефикасни тактики. Преброяването ще увеличи представителността на взетите решения”, сподели още вицепремиерът.

Той уточни, че данните от преброяването са значими и за Плана за възобновяване и неговото разделяне на административни региона.

„ Преброяването е толкоз значимо, тъй като е единственият прийом, с който ще получим цялостната картина с всички елементи. Ще знаме всяко едно домакинство по какъв начин живее, с какво се отоплява, какво обучение има. Преброяването през днешния ден ще се отрази на качеството на живот на следващия ден. За да планираме след това бъдещето си”, уточни той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР