„За нас темата с цените, инфлацията и доходите е абсолютно

...
„За нас темата с цените, инфлацията и доходите е абсолютно
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: За БСП тема номер едно са цените, инфлацията и доходите

„ За нас тематиката с цените, инфлацията и приходите е безусловно номер едно във вътрешен проект. Свикваме трите съвета – стопанска система, финанси и обществен, те са експертните на обединението, с оферти да обсъдим на първо четене някои хрумвания. Ние предлагаме 3 направления на размишление, които по-късно да се обединим и изчислим какъв брой ще костват. “

Това съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова в ефира на БТВ, като напомни, че през месец юни следва и актуализация на бюджета.

Първата група дейности, която Нинова предлага, са данъчни въпроси. „ Дали е допустимо да понижим Данък добавена стойност на контролираните артикули, тъй като това е гаранция, че ще падне цената и до крайния консуматор. Например – ток, парно, вода през КЕВР, където са контролирани цените. Друг данъчен акцент можем да потърсим през акциза на горивата, въпреки че ние сме на най-ниските горива в Европа “, изясни тя.

По отношение на фамилиите, бедните хора и помощ на работещите небогати – най-малък предел, който да е необлагаем най-малко. По отношение на пенсионерите тя изясни, че се създават няколко разновидността за преизчисление на пенсиите. „ Това е остаряла политика на Българска социалистическа партия и държим да бъде разисквано “, сподели още тя.

Друго направление на работа, която очерта, е налагане на таван на някои цени. „ В Европа Мицотакис наложи таван на облагите на компаниите, Румъния наложи таван на цената на силата, Полша понижи Данък добавена стойност на тока на 5%, а на газа 0%, Педро Санчес предложи таван на цени на храни и това беше съществено разисквано на срещата на министър председателите в Брюксел. Така се работи в някои европейски страни, това дава резултат и оказва помощ на хората “, уточни министър Нинова, като добави, че би трябвало да бъде закрепено и определението “енергийно небогати “, както и да се разиска въвеждане на така наречен “водни помощи “.

„ Вчера сме обсъждали с министъра на финансите и той към този момент е упълномощил на екипи да пресмятат вероятните разновидности “, съобщи Корнелия Нинова. По думите ѝ Данък добавена стойност на нерегулирани цени не постоянно ще докара до понижаване на цената, само че на контролираните цени - това са медикаментите и цените през КЕВР, всяко понижаване на Данък добавена стойност води до понижаване на цената. „ Намаляването на Данък добавена стойност на контролираните артикули доста ще помогне и на стопанската система и компаниите “, добави вицепремиерът.

Според Корнелия Нинова Българска социалистическа партия са срещу замразяването на минималната работна заплата на 710 лева и оферират тя да бъде нараснала.
По думите ѝ напрежение сред “Продължаваме смяната “ и “Има подобен народ “ има, то е притеснително и добави: „ Нещата започнаха от избора на гуверньор на Българска народна банка. Нашата позиция като съдружен сътрудник е чиста и ясна през цялото време - че и двамата претенденти не трябваше да са партийно излъчени, депутати. Трябваше да се търси консенсусен човек, от сектора, банкер с тежест. “

„ В момента съглашението за държавното управление е фундамента, който държи обединението. “БСП за България “ не спорим за постове, не провокираме кавги, не се караме за пари и контракти. Ние държим на кардиналните неща и да се съблюдава съглашението, както и на държавническите решения. Тежки времена са по тази причина предлагаме да стартираме с тематиката за цени, стопанска система, да помогнем на фамилиите, това може да ни сплоти “, счита Корнелия Нинова.

Тя благодари на всички съдружни сътрудници за правенето на законопроекта за колекторските компании. „ Това беше тежък и сложен развой, всички от тях се включиха, дадоха доста смислени оферти. Законът стана добър, той към този момент е безусловно нужен “, безапелационна бе тя, като добави, че по този метод ще се помогне на хората, подложени на напън от потребителски заеми и компаниите за бързи заеми. „ Този закон за колекторите урежда тези взаимоотношения, до момента в България нямаше никакви уредба. С този закон слагаме ред и правила “, разясни тя.
„ Този закон съм го приела като персонална идея – 4 милиарда лева се въртят в този бранш и не знам какъв брой към този момент стотици хиляди души са притиснати от тези колектори “, съобщи Нинова.

Според Корнелия Нинова предлагането на Българска социалистическа партия за смесено гласоподаване – машинно и хартия не се поддържа от съдружните сътрудници, само че левицата безусловно колегиално ги е уведомила преди да създадат тази стъпка.
„ Ние бяхме един от главните основатели за въвеждането на напълно машинно гласоподаване, само че минаха няколко избора и видяхме минусите “, изясни водачът на Българска социалистическа партия и посочи един държавнически: „ Машинното гласоподаване почисти невалидните бюлетини, пребори се с пороците с гласуването, само че докара до ниска изборна интензивност. Това значи ниска легитимност на държавните органи, ние не сме задоволително представителни. “

Отделно, чисто партийно, Българска социалистическа партия има решение на своите органи да внесе това предложение, защото техните гласоподаватели бяха в най-голяма степен наранени от това. „ Така ще дадем опция на повече хора да гласоподават, да не се опасяват. Въпрос на изборната администрация, на Министерство на вътрешните работи и на всички нас е да не допуснем злоупотреби с бюлетините “, изясни тя.
„ Българското държавно управление и парламент не са взимали решение за експорт на оръжия и муниции и се надявам това да остане по този начин. Точно противоположното – българският парламент и държавно управление имаме решение за подкрепяне на Украйна единствено с филантропична помощ и го изпълняваме – филантропична помощ, защитни дрехи за цивилното население. Вярвам, че това ще остане по този начин, тъй като за нас е алена линия “, съобщи водачът на Българска социалистическа партия и министър на стопанската система и промишлеността. По думите ѝ партия “Възраждане “ извънредно доста злоупотребява с тази тематика, сервират погрешна информация и това е рисково за националната сигурност.
„ България внася постоянната си вноска доста от преди войната и доста след войната ще внасяме в Европейския съюз. Това са вноските, които всички държави-членки внасят в общия бюджет и фондовете на Европейския съюз “, съобщи Нинова във връзка изявлението на Жозеп Борел, че България взе участие във финансирането на оръжията, които Европейски Съюз доставя в Украйна и добави, че по какъв начин се разпределят тези средства взема решение Европейската комисия.

Според Нинова по тематиката дали да бъдат доставяни оръжия за Украйна има разнообразни отзиви в ръководещото болшинство и напомни, че “Демократична България “ имат позиция за експорт на оръжия и муниции. „ За нас, като съдружен сътрудник, това е алена линия и сме заявявали, че в случай че се стигне до такова решение, ние се отдръпваме. Процедурите и законите в България са такива, че дефинитивно би трябвало да се подпишат документите от министъра на стопанската система и промишлеността. Заявявам изрично за следващ път – не бих си поставила подписа под това, по кардинални съображения “, безапелационна бе тя. Според Нинова няма по какъв начин да искаш мир и успокоение и да снабдяваш страните във войната да не престават да се убиват. „ Уточнявам, че ние не изнасяме оръжия нито за Украйна, нито за Русия и това е от подписването на минските съглашения “, сподели още тя.

Вицепремиерът изясни, че мнението срещу износа на оръжия на множеството български жители се базира само на социологически изследвания.
Тя напомни и, че по време на съвещанието на Министерски съвет и при решението за основаването на батальонната група на територията на България, в която вземат участие и непознати военни, четиримата министри на Българска социалистическа партия са дали своят вот “въздържал се “.
По думите ѝ мнението на военния министър, че в случай че България даде оръжия за страна, която е жертва, това не е непосредствено замесване във война е персонално негово мнение, а значимо е решението на Министерски съвет. „ Не е необичайно да има разнообразни отзиви в обединението, ние сме партии с разнообразни стратегии, идеологии, значимо е да намерим общото решение “, сподели още тя.

„ Обявяването на Митрофанова за личност нон грата значи разкъсване на дипломатическите връзки с Русия и това не е добре за България, българската стопанска система и българския народен интерес “, безапелационна бе тя, като добави: „ Ние сме срещу глобите обичайно, както и срещу България да наложи несъгласие на вноса на газ и нефт от Русия, това ще е доста тежък удар “, заключи Корнелия Нинова.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР