За нас тази среща с новия служебен кабинет е добър

...
За нас тази среща с новия служебен кабинет е добър
Коментари Харесай

Бизнесът очаква естествен спад на цените в магазините

За нас тази среща с новия длъжностен кабинет е добър сигнал, че разговорът с тях в предходния мандат ще продължи сполучливо. Ние разчитаме на този разговор, да се дават в точния момент въпросите, с цел да можем да отговаряме в точния момент. Във фокуса бяха енергетиката, Плана за възобновяване и резистентност, както и не на последно място инфлацията. Това съобщи Цветан Симеонов, ръководител на Българската търговско-промишлена палата след среща на работодателски организации със служебния кабинет.

По отношение на енергетиката, оценяваме продължаването на мярката за обезщетенията. Както акцентирахме, това са компенсанции, а не помощи, тъй като тези пари за били взети от бизнеса един път, тъй като са били платени високите борсови цени. Дискутирахме за вероятни диференцирани подходи за обезщетенията.

Работодателите са обърнали внимание, че са се заели за осведомителна акция за преимуществата на еврото. " Заслужава да се поддържа допустимо по-бързо приемане на еврото ".

" Мерките против инфлацията на държавното управление срещат публичност, не са подхванати административни ограничения ".  КЗП  и Комисия за защита на конкуренцията би трябвало да проявят повече интензивност, тъй като се постанова в обществото възприятието, че се касае картелни практики за някои артикули. Затова т е би трябвало да си свършат работата, с цел да стане ясно дали има такива или не, прикани още ръководителят на БТПП.

Председателят на УС на АИКБ Васил Велев разгласи, че влизането в еврозоната от 1 януари следващата година ще усъвършенства бизнес климата, икономическия растеж и оттова стандарта на хората, като разгласи, че това би трябвало да е " приоритет на целите ". По думите още на 8 ноември са отправили апел след признатите обезщетения в енергетиката за ускорено понижаване на цените.

" Обединяваме напъните си в битката против инфлацията. Има предпоставки и пазарът самичък ще тръгне натам цените да тръгнат надолу в безспорен размер, освен ще забавят растежа си. Това би трябвало да си форсира за еврозоната ", разяснява Велев.

Той се причисли към мнението на ръководителя на БТПП, че обезщетенията не са помощи за бизнеса, а са възобновяване на предприятията и на хората в тях, на това, което им е надвзета. " Възстановява им се не всичко, а част от надвзеттоо. Оттам им се усилват приходите, вършат предприятията по-конкурентоспособни ", уточни той. Велев посочи също по този начин прикани да се обединят напъните с държавното управление за осветяването на недобрите и нелоялни търговски практики, без да се нарушават правилата на настоящата пазарна стопанска система.

По думите му се следва натурален спад на цените и прикани за ускорение на този проце, с цел да не се забави влизането в еврозоната. Произведените артикули през януари ще стигнат до магазините по-скоро през март, предвижда Велев.

От Съюза за стопанска самодейност (ССИ) пък оферират работни групи, които да се концентрират върху намаляването на цените на храните, където се регистрира най-голямо покачване.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР