„За нас са важни и българите в Украйна. От две

...
„За нас са важни и българите в Украйна. От две
Коментари Харесай

Генчовска: Няма проявено желание за евакуация на посолството ни в Украйна

„ За нас са значими и българите в Украйна. От две седмици сме в всекидневен контакт с посолството ни там. Общността е много огромна. Към този миг няма проявено предпочитание за евакуация, само че проектите за такава са актуализирани”. Това съобщи министърът на външните работи Теодора Генчовска на брифинг в Министерство на външните работи.

„ Това е разисквано и с нашите партньорски страни, и със страните членки на Европейски Съюз и НАТО, с цел да обезпечат логистика при необходимост”, сподели още тя.

„ В случай на потребност, би трябвало в един и същи миг да евакуираме нашите хора, тъй като това е значим сигнал. В най-тежкия вид имаме опция с наши сили и средства да създадем подобен вид евакуация”, добави Генчовска.

Тя разяснява и срещата сред министър председателите на България и Северна Македония. „ Рестартирахме разговора със Скопие по политическите тематики. Очакваме да има надграждане по политиките и във всяка една да бъдат реализирани съответни резултати”, уточни тя.

„ По отношение на Украйна при положение на предпочитание и нужда можем да евакуираме и екипа от посолството на Северна Македония в Украйна”, съобщи министърът на външните работи.

По думите й България е възобновила предлагането си да охранява въздушното пространството на западната си съседка.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР