За нас са най-важни политиките и винаги започваме с приемане

...
За нас са най-важни политиките и винаги започваме с приемане
Коментари Харесай

Нинова: Структурите по места сами ще решават коалициите си, но без ГЕРБ

„ За нас са най-важни политиките и постоянно започваме с приемане на платформа и на това какво ще вършат нашите претенденти, а по-късно и определени кметове. Радвам се, че сме първата политическа мощ, която ще разгласи платформа, тъй като в този момент я обсъдихме – получи се доста хубава и сериозна полемика ”. Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след края на националното заседание на левицата в Габрово.

Тя уточни няколко акцента от платформата за локалните избори, измежду които е действителната децентрализация в общините, в това число с оставяне на част от събраните по места налози върху приходите на хората – да бъдат на тяхно разположение за действия в общината.

„ Сега страната и държавното управление трансферират на общините отговорности, без да ги обезпечават финансово ”, разясни водачът на левицата. По думите ѝ средствата в страната се разпределят субективно – отвън бюджета, по решение на един човек.

„ Въпросът е кардинален – няма значение коя партия ръководи – не може един човек, отвън бюджета, да преценя по какъв начин да финансира обособените общини безусловно субективно и без критерии. Дискутирахме ясни критерии за финансиране на общините ”, сподели тя. Нинова уточни и втори акцент от платформата на Българска социалистическа партия за идните избори – опазване на общинската благосъстоятелност и осъществяване на комуналните услуги от общински сдружения, а не предоставяне на концесия, т.е. всички общински услуги да бъдат от общински сдружения. Тя добави, че по планове на досегашни  кметове и общински съветници на Българска социалистическа партия това много поевтинява услугата.

„ Заложихме мощен обществен пакет за опазване на здравето, подкрепяне на млади фамилии, строителство на общински жилища, културна стратегия за предпазване на културните полезности, музеите и читалищата. Добрият резултат е, че направихме една съответна, мощна и допустима платформа – даваме на нашите претенденти политиката, с която те потеглят в акцията още от на следващия ден, уповавам се, тъй като към този момент имаме номинирани претенденти в страната, минали са конференциите ”, съобщи още Нинова.

„ Другото решение, което взехме, е да търсим партньорства за локалните избори. Решението е въз основата на коалиция „ Българска социалистическа партия за България ” и на платформата, която през днешния ден дискутираме. Решихме да дадем независимост на общинските, районните  и градските структури сами да дефинират в какъв съдружен формат да се явят на локалните избори. Няма да им спускаме подготвени решения, тъй като всяка община има характерни връзки. Ограничението е – никаква коалиция с ГЕРБ ”, сподели още Корнелия Нинова.

По мотив отхвърленото в Народното събрание несъгласие на президента по контракта за F-16, Нинова разяснява: „ Голяма неточност. Целият контракт не дава отговор на ползите на България. Коментира се и гласоподава от хора, които даже не са го чели ”.

Тя добави, че в контракта има смущаващи неща и дословен отвод от народен суверенитет. „ Договорът е прекомерно безценен за бедна България, задължава ни с огромен заем, който ще връщат генерации. Военно-технически повърхностен и би трябвало да се купува в допълнение съоръжение. Смятаме, че не е преференциален за България. От началото до края сме били поредни – срещу ”, безапелационна бе тя. 

Нинова сподели още, че чака да бъде обновен бюджетът поради ратификацията на контракта за самолетите и изрази вяра, че президентът ще наложи несъгласие.  Попитана дали в случай че за задачата се наложи изключително съвещание на Народно събрание, Нинова сподели, че депутатите от левицата ще участват на гласуването.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР