За нас Румъния е стратегически партньор, с който имаме общи

...
За нас Румъния е стратегически партньор, с който имаме общи
Коментари Харесай

Габриел: Румъния е стратегически партньор, имаме общи цели и успехи

За нас Румъния е стратегически сътрудник, с който имаме общи цели и триумфи. Трябва допустимо най-скоро да имаме дата за унищожаване на сухопътните граници в Шенгенското пространство. Обща цел е присъединението към Организацията за икономическо сътрудничество и раз и гарантиране на Черноморската сигурност.


Това съобщи външният министър и вицепремиер Мария Габриел на конференция след срещата с сътрудника ѝ от Румъния Луминица Одобеску, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Министрите и двете делегации разискаха въпроси от двустранен и интернационален интерес.

Това е първата аудиенция на румънски външен министър в страната ни за интервал от над 10 години.

Заедно означаваме 20 години от присъединението ни към НАТО и една година от подписването на документа за стратегическо партньорство.

„ За нас Румъния е стратегически сътрудник. Имаме общи цели и взаимни триумфи. Сътрудничеството ни е значимо за района, Европейски Съюз и НАТО “, акцентира Габриел.

По време на двустранната среща акцентът е бил подложен върху коридора Север-Юг, развиване на инфраструктурата, в това число нов мост над Дунав, и диверсифициране на енергийните източници.

Обсъдено е съдействието в региона на енергетиката, технологиите и нововъведенията за стабилно развиване на Югоизточна Европа.

Мария Габриел уточни, че дружно сме постигнали основна взаимна цел.

„ Приемането ни в Шенген беше важен триумф и резултат на общите от старания. Трябва допустимо най-скоро да имаме дата за унищожаване на сухопътните граници в Шенгенското пространство “, съобщи тя и добави, че една от общите ни цели е присъединението към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).


Габриел уточни, че двете страни носят отговорност за мира и сигурността в стратегическия Черноморски район. Успешен образец е противоминната група в Черно море.

От своя страна Одобеску удостовери напъните за развиване на стратегическото ни партньорство.

Тя означи, че 8 милиарда Евро е цената на стокообмена, който би трябвало да бъде повишен.

„ Укрепването на свързаността е основно за нас. Работим по плана Fast Danube, който ще усъвършенства корабоплаването по река Дунав. Така ще се подкрепи износа на зърно от Украйна и възобновяване. Тясно съдействие имаме и по плана за нов мост при Гюргево и Русе “, добави румънският посланик.

Одобеску сподели, че двете страни имат интерес към повишение на устойчивостта на енергетиката, в това число посредством зеления преход със взаимни планове.

Външният министър акцентира, че страните кандидатки за участие в Европейски Съюз, измежду които Украйна, Молдова и Западните Балкани, би трябвало да получат явен сигнал за поддръжка, с цел да се движат напред по осъществяване на критериите.

Обсъдена е обстановката в Молдова и развиването на институционалния потенциал на страната.

Луминица Одобеску съобщи, че България и Румъния ще координират бъдещите си дейности за унищожаване на инспекциите по вътрешните граници в Европейски Съюз в границите на Шенген.

Тя благодари за поддръжката за отварянето на ново почетно консулство на Румъния в Пловдив. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР