„За нас от БСП основната задача е да положим максимални

...
„За нас от БСП основната задача е да положим максимални
Коментари Харесай

БСП предлага безплатни ясли и детски градини и един учебник по предмет за всеки клас

„ За нас от Българска социалистическа партия главната задача е да поставим оптимални старания, с цел да повишим внезапно качеството на образованието. Не би трябвало да жалим нито средства, нито старания за това, в случай че желаеме да имаме друга България. Това няма да пристигна бързо, за жалост, резултатите в образованието не идват бързо. Но от някъде би трябвало да тръгнем”. Това съобщи заместник-председателят на Българска социалистическа партия и ръководител на Комисията по обучение и просвета в 46-то Народно заседание Ирена Анастасова на договарянията за реализиране на съдружно съглашение на тематика „ Образование”.

Тя, дружно с Веска Ненчева, Георги Михов и членовете на Националния съвет на Българска социалистическа партия Юлиян Генов и Камен Тодоров, показаха предложенията на левицата за бранша.

В предучилищното и учебното обучение Българска социалистическа партия предлага:

- Пълен обзор и проверка на образователните стратегии и образователното наличие с прибавен компетентностен метод, съобразяването им със актуалните условия, с възрастовите и психически особености на децата и учениците, с българската просвета и история, за недопускане на джендър идеология в българското учебно заведение и за образуването на интензивно, сериозно мислещи и виновни хора.

- Един учебник по предмет за всеки клас.

- Разширяване на персонализирания учебник развой, съгласуван с обособения възпитаник и неговите благоприятни условия.

- Разработване на електронни средства за персонално образование и оценяване.

- Предлагаме пилотен план за образование на основата на гъвкави образователни пътеки, отговарящи на разнообразни потребности и благоприятни условия на учениците и отвесна и хоризонтална проходимост на системата.

- Интегриране на актуалните технологии в образованието и поредното създаване, разширение и поддръжка на модерна ИКТ инфраструктура.

- Създаване на качествени цифрови просветителни артикули.

- Достъп до национални, европейски и международни просветителни инфраструктури и просветителни запаси.

- Създаване мрежа на гениите – метод за поддръжка, следене на развиването им, стимулиране на оставането им в страната, опазване на връзката с тях при тръгване в чужбина.

- Реално ангажиране и надзор на активността на всички виновни институции за оптимално обгръщане в просветителната система на всяко дете и възпитаник.

- Безплатни ясли и детски градини и обезпечено място за всяко дете по местоживеене. За огромните градове това би трябвало да бъде съобразено и с региона, в който живее.

- Безплатни учебници за учениците от първи до дванадесети клас.

- Целеви средства за всяко учебно заведение за безвъзмездни извънкласни действия.

- Осигуряване на действителна психическа поддръжка за всяко дете в учебно заведение.

- Утвърждаване на учителската специалност като контролирана специалност, под контрола и закрилата на страната.

- Промяна в модела и наличието на базовата и продължаващата подготовка на учителите. За поддържане и развиване на квалификацията на учителите предвиждаме не по-малко от 100 часа годишно - за следдипломна подготовка, периодически заплатен отпуск за подготовка и тласъци за висока подготовка, както и система за надзор на качеството на квалификацията.

- Нова система за атестиране, учредена на правилото оценяване на знанията и уменията вход-изход.

- Разтоварване на учителите от несвойствени административни действия.

- Нова система за асортимент и назначение на шефовете на просветителните институции и началниците на РУО, която изключва партийната интервенция и се базира само на оценка на професионалните качества на претендентите.

- Промяна в Закона за предучилищно и учебно обучение за законово закрепена неспособност за партийно влияние върху шефовете и учителите.

- Нова система за надзор на качеството. Преосмисляне на ролята на Националния инспекторат по образованието в тази тенденция.

- Ежегодно нарастване на учителските заплати и поддържане на равнището им над междинната работна заплата за страната за обезпечаване на заслужен приход.

- Национална стратегия за обезпечаване на модерна материална база във всички учебни заведения и основаване на среда на образование, отговаряща на актуалните стандарти. Създаване на нужните материални условия за целодневна организация на образованието в учебно заведение в сходство с актуалните условия за труд и отдих.

- Участие на бизнеса в създаването на образователните стратегии и в развиването на образователната среда в професионалната ориентировка на учениците.

- Прием на възпитаници на стаж и процедура. Обучение на обучителите и наставниците. Изграждане на кариерен проект на учениците. Участието на бизнеса в учебното образование посредством свои експерти.

- Дуално образование.

- Инвестиции в поетапното модернизиране на професионалните учебни заведения.

- Програма за обезпечаване на съоръжение най-малко за модерно образование, взаимно с бизнеса. Технологични кабинети и лаборатории в междинното и висшето обучение.

- Условия за достъп до професионално образование през целия живот. Разширяване и подсилване на мрежата за учене през целия живот.

- Широко приложение на сертифицирани електронни форми за отдалечено образование.

- Научно обезпечаване на развиването на образованието. Създаване на теоретичен институт по образованието.

- В бюджета на страната – най-малко 5% от Брутният вътрешен продукт за обучение.

- Нов модел за финансиране на учебните заведения, който минимизира въздействието на правилото „ парите следват ученика”.

- Засилване на уговорката на страната към българските учебни заведения в чужбина.

За висшето обучение и науката:

- Нов Закон за развиване на университетския състав на Република България.

- Система за държавно финансиране на висшите учебни заведения, обвързано с публичните потребности от експерти и с резултатите от образованието и проучванията.

- Държавно финансиране на университети за научни проучвания и нововъведения и трансформацията им в проучвателен университети.

- Усъвършенстване на рейтинговата система за ВУЗ.

- Активно присъединяване на страната в планирането и развиването на фрагментите във висшето и професионалното обучение на фрагментите.

- Създаване на Национална карта обучение и стопанска система, направена от страната, общините, синдикатите, браншовите организации и бизнеса за обмисляне на фрагментите, готови от професионалното и висшето обучение, тъй че да дават отговор дълготрайно на потребностите на стопанската система и пазара на труда по райони.

- Бизнесът да взе участие със свои прогнози с небосвод 5-10 години при определянето на нужните фрагменти за образование във висшите учебни заведения.

- Обвързване на учебната мрежа и учебното образование с районните проекти на развиване.

- Програма за обезпечаване на съоръжение най-малко за съвременно образование взаимно с бизнеса.

- Използване на иновационните просветителни технологии при образованието на студенти с самостоятелно просветително потребности.

- Ефективна и справедлива система за акредитация. Анализ и установяване на ефикасно съответствие сред институционална и програмна акредитация и акредитация на докторантски стратегии. Строг акредитационен надзор.

- В изискванията на демографска злополука, държим на запазване на държавните висши учебни заведения като районни центрове за просветителна, научна и културна активност, и за развиване на стопанската система при усъвършенстване на специалностите и стратегиите и съответни реализирани контрактувани отношение с бизнеса и страната.

- Стартова заплата за млад академик не по-малка от две минимални работни заплати.

- Стипендии и стратегии за докторанти и постдокторанти.

- Базови минимални заплати за заетите във висшето обучение и науката, в това число Българска академия на науките, Селскостопанска академия и държавните висши учебни заведения.

- Развитие на центрове за върхови технологии, научна и развойна активност и софтуерен трансфер. Цифровизация на образованието и свързването му с стопанската система. Целева поддръжка по веригата от проучванията, през основаването на прототипи и демонстрационни модели до предлагането им на пазара.

- Обединяване на Фонд „ Научни изследвания” с Националния фонд за нововъведения във Фонд за научни проучвания и нововъведения.

- Инвестиции в материалната академична среда. Осигуряване на средства за ефикасни финансови разноски. Поетапно реновиране на образователната среда. Спешни ограничения целеви средства за ремонт на студентските общежития и градеж на нови с отделяне тук-там за библиотеки и места за отдих, създаване и поддръжка на спортни уреди.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР