За нас, образно казано, всяко спускане е все едно сме

...
За нас, образно казано, всяко спускане е все едно сме
Коментари Харесай

Водолазите-сапьори в армията: За нас всяко спускане е все едно сме на война

„ За нас, нагледно казано, всяко втурване е все едно сме на война. Целта е да излезе водолазът жив. Подхожда се с избрани процедури и техники, открива се мината, залага се гърмеж и тя бива унищожавана. “

Това съобщи старши дивизионен водолаз капитан III сан Деян Денев пред „ NOVA “. Днес на Военноморската база във Варна ще има серия от празнувания във връзка Деня на храбростта и празник на Българската войска .

По думите му част от подготовката на българските водолази-сапьори се прави на избавителния транспортен съд „ Протео “ , където се организира имитационно водолазно втурване в хипербарни условия. То е също толкоз рисково , колкото е и естественото втурване под вода, посочи той.

„ Ако е дънна мина, имаме някаква сигурност, че обектът е имобилен. По-опасно е, когато мината е плаваща, тъй като не знаеш дали във всеки един миг вълната, няма да я запрати към теб или да те блъсне върху нея “ , съобщи капитан III сан Атанас Маринов.

Той даде съответен образец със скорошна преживелица, когато в доста тежки хидрометеорологични условия , се постанова да бъде взривена плаваща мина, с която да се съблюдава безвредна отдалеченост. В последна сметка задачата е била изпълнена сполучливо от водолаза, който доплувал до обекта , разпознал го като мина, след което тя е била взривена от разстояние.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР