За нас е важно генерално да няма отстъпление от евроатлантическата

...
За нас е важно генерално да няма отстъпление от евроатлантическата
Коментари Харесай

Цветанов: Няма намеса на Борисов в работата на парламента

За нас е значимо генерално да няма оттегляне от евроатлантическата ориентировка на страната и да имаме стопански резултат за осъществяване на цялостния управнически мандат. Убеден съм, че ще успеем. Това сподели в изявление за "Сега " ръководителят на ПГ на ГЕРБ в 44-тото Народно заседание и зам.-председател на партията, който е и ръководител на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред в Народното събрание.

Ето какво още сподели Цветан Цветанов Цветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 година в София. През 1987... към профила:

- Г-н Цветанов успяхте ли да овладеете парламентарната рецесия?

- Възникна обстановка, в която се сътвори краткотраен дискомфорт с отсъствието на опозицията. Със систематичния метод да дискредитира и да предизвика опозицията реализира задачата си. Българска социалистическа партия сподели доста нападателно държание, като извади групата си от зала, и Димитър Главчев Димитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик.... към профила направи единствения вероятен ход по негово персонално решение. Когато разговаряхме с съдружните сътрудници в наличието на премиера Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република... към профила, господин Главчев сподели, че не желае да бъде препъникамък за идното европредседателство.

- Вие вярвате ли в разделянето на управляващите? Защо трябваше да бъде заменен парламентарният началник след намесата на премиера Борисов?

- Предишната вечер говорихме дълго с премиера Борисов. Нека да не забравяме, че той е и ръководител на Политическа партия ГЕРБ и като подобен има отношение към политическите решения на парламентарната група. Премиерът сподели угриженост към създалата се обстановка, анулира пътуването си в Швеция за среща на министър-председателите. Трябваше да се обади на господин Доналд Туск и да го осведоми за ставащото в България. Защото макар обидните квалификации на Българска социалистическа партия към нас за нас е значимо опозицията да бъде в Народното събрание. За положително или за неприятно такива са разпоредбите на демокрацията.

- Отстрани обаче наподобява, че Народното събрание се ръководи от "Дондуков " 1.

- Няма никаква интервенция от страна на премиера Борисов. Просто той също взе участие в полемиката, която се водеше от представителите на парламентарните групи, формиращи парламентарното болшинство. Колегата Главчев самичък реши по какъв начин да постъпи. Очевидно е взел вярното решение, откакто Българска социалистическа партия се върнаха в пленарна зала.

- Беше ли препоръчана госпожа Караянчева за утвърждение от водача на ГЕРБ?

- Коментирахме с премиера и тази тематика, тъй като обстановката беше доста динамична и се постановяваха бързи ограничения. С господин Борисов се убедихме, че решението на Димитър Главчев не предстои на смяна. Ние нямахме готово решение за ръководител на Народно събрание. Всичко обсъждахме по време на председателския съвет, даже и сътрудниците, които бяха в зала, не знаеха до последно. Само по този начин наподобява, че министър председателят е взел последното решение. Цвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от... към профила беше допустима кандидатура. Парламентът не можеше да остане без ръководител. В поисканата от мен отмора направихме бърза среща с сътрудниците, с цел да представим нейната кандидатура. Тя има опит като политическо лице в ГЕРБ и на заместник-председател на Народното събрание.

- Тази обстановка не подвигна ли акциите на групата на "Воля " в Народното събрание?

- Трактовки всевъзможни са вероятни. Тепърва ще забележим до каква степен е допустимо. Твърдя единствено, че "Воля " са независима парламентарна група, която няма аргументи да слуша някого.

- Именно тъй като са независими, имате потребност от тях.

- Аз като ръководител на ръководещата група на ГЕРБ повеждам разговор с всички ръководители на парламентарни групи. Това е обвързване. Виждате какво се случва в Германия и поддръжката, която търси Ангела Меркел Ангела Меркел - немски политик, канцлер на Федерална Република Германия. Родена на 17 юли 1954 година... към профила. Там търсят сечението сред тези разлики, които има във всяка една от парламентарните им групи, с цел да може да се сформира държавно управление и да се избере нов канцлер на Германия. По сходен метод се търси и увеличение на парламентарната поддръжка в България. Ние би трябвало да способстваме пред българските жители за стабилността, а не да работим за опълчване.

- Не са ли популизъм измененията в Конституцията за проверка на приватизацията?

- Защо? Аз считам, че измененията в Конституцията ще дадат опция да се реализира една правдивост. Тук не приказваме "за " и "против приватизацията ", а приказваме "против " тези длъжностни лица, които са взели участие в тези приватизационни процеси и за които има следствия, въпреки и прекъснати заради приключване на давностния период. Нека да погледнем действително - от 90-а до 2009 година в страната имаше статукво, доминирано от политическите партии на прехода. ГЕРБ беше основана през 2006 година, само че влезе в Народното събрание три години по-късно. В годините на прехода всички тези партии на статуквото имаха интерес при приключването на давностния период следствията да се прекратят и тази страница да се затвори. Но обществото остана с чувството, че има престъпна приватизация в ущърб на националните ползи. В Сребърния фонд, където трябваше да има приходи от приватизацията, не се получиха нужните приходи, с цел да могат да компенсират разграбването на страната и банкрута на страната 95-а, 96-а година. Тогава имахме режим на тока, безумна инфлация, всичко беше потънало, а страната нямаше никакъв запас да изплува.

- Но по ваше време - в първия кабинет "Борисов ", финансовият министър Дянков посегна на Сребърния фонд.

- Нека да напомня, че през 2008 година цяла Европа и целият стопански свят бяха в тежка икономическа рецесия. Въпреки рецензиите към Симеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 година в София. Завършил е... към профила, когато поехме ръководството през 2009 година, бяха покрити всички разплащания, оставени от "тройната коалиция ". Наложихме нови правила за промени и оставихме през 2013 година страната с доста невисок недостиг. Това очерта непоклатимост с дълготрайна визия. Когато пристигнаха Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, видяхте, че приключихме финансовата година с 5.4% недостиг и банкрутирала банка КТБ.

- КТБ обаче не банкрутира поради държавното управление на Орешарски, а поради други фактори.

- Но всички процеси, които способстваха за банкрута на КТБ, бяха интензивни в интервала 2013-2014 година

- Смятате ли, че би трябвало да се направи инспекция на огромните публични поръчки в последните години и разпределянето на еврофондовете, какъвто апел се чу от президента Радев?

- Това е популистко предложение или ответна реакция, с цел да се противодейства на предлагането ни за давностен период на приватизацията. Само ще напомня, че към 2007 година ние изпълнявахме предприсъединителните задължения за влизане в Европейски Съюз. Когато станахме пълноправни членове, с изключение на българските институции за надзор на бюджетните и европейските средства, ОЛАФ ревизираше всеки постъпил сигнал. Много са инспекциите, доста са и делата, които бяха формирани. Доверието в страната ни беше изгубено тъкмо в интервала 2008-2009 година, когато управляваха тези, които предложиха и избраха Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш... към профила. Тук желая да прекратим всяка допустима нечиста сделка, че някой толерира или прикрива някого. Когато бях вицепремиер и министър на вътрешните работи в първия управнически мандат на ГЕРБ, бяхме безкомпромисни към всички, без значение че ни упрекваха в политическа принуда, имаше идентичен метод към проведената престъпност, към стандартната престъпност и осъществяването на уговорките ни към Европейската комисия за промените в правоохранителната и правосъдната система. И това беше оценено.

- Как по този начин обаче интервалът на вашето ръководство на Министерство на вътрешните работи съответства с огромния брой каузи, които бяха заведени и извоювани в Съда за правата на индивида в Страсбург против България?

- Да, по този начин е, само че не и за всички каузи, с които ме персонализира опозицията. Знаете, че не министърът на вътрешните работи задържа несъмнено лице, това е под управлението на прокуратурата. Не министърът на вътрешните работи дефинира непрекъснатата мярка "задържане под стража ". И в значително от случаите се приказва за това, че тези дейности са били несъразмерни. Вероятно съм правил прочувствени изявления, само че когато се срещаш персонално с жертви на престъпността, може и да забравиш за правилото "невинен до доказване на противното " или за презумпцията за невиновност. Мисля, че към този момент съм извлякъл поука от предходните си дейности.

- Историята с шуробаджанашките назначения беше заметена от свадите в Народното събрание. Какво стана с обещанието за Изпълнителна комисия на ГЕРБ, която да прави инспекция?

- През 2005 година ГЕРБ беше учредена с 5300 души. В момента имаме 93 506 членове. Няма по какъв начин да се познават до съвършенство манталитетът и държанието на всеки един член. Това е голям запас от хора и не може да се подсигурява, че някой няма да прекрачи нормите. Важното е да имаш политическата воля да бъдеш праволинеен. Видяхте, че Живко Мартинов ( "суджукгейт " в Добрич, бел авт.) си отпътува на мига. Много са тези, които злоупотребяват с името на нашия водач, с моето или на някой наш представител от изпълнителната или административната власт. Важно е да имаш политическата воля да се лишаваш от сходни хора. Що се отнася до "шуробаджанащината ", Делян Добрев Делян Александров Добрев е роден в град Хасково. Той приключва висшето си... към профила е потвърден специалист и парламентарист - това беше една офанзива. Това могат Българска социалистическа партия - те заформят кавги. Затова и призовахме, в случай че имат сигнали, да ги подават в способените органи.

- Има ли подадени други сигнали?

- Не, няма.

- Боледува ли ръководеща коалиция, чуха се рецензии от страна на вицепремиера Валери Симеонов Валери Симеонов е заместител министър-председател по икономическата и... към профила, който упрекна премиера в едновластие?

- Ние сме съдружно държавно управление на две разнообразни политически обединения. Събрали сме се, с цел да работим дружно, тъй като обществото ни е дало една добра опция да съставим държавно управление. Разбира се, сътрудниците Симеонов, Каракачанов, Сидеров са трима водачи, обединени със съглашение в "Обединените патриоти ". От нас се чака да споделяме и с тримата, с трите политически обединения и, несъмнено, би трябвало да способстваме всички дружно да понижаваме възможните разлики. Защото за нас е значимо генерално да няма оттегляне от евроатлантическата ориентировка на страната и да имаме стопански резултат за осъществяване на цялостния управнически мандат. Убеден съм, че ще успеем.

- С кого се ръководи по-лесно? С патриотите или с Реформаторския блок?

- С "Обединените патриоти " е по-леко. Защото те не са разцепени, до момента в който с Реформаторския блок бяха дружно единствено по име на парламентарната си група. Но действително - до момента в който единият съпредседател защитаваше държавното управление, другият се разгласи, че е част от опозицията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР