За нас е важно да се направи задълбочен анализ, за

...
За нас е важно да се направи задълбочен анализ, за
Коментари Харесай

Зимният сезон за туризма е по-добър от този през 2021 г., но далеч от нивата през 2019 г.

За нас е значимо да се направи изчерпателен разбор, с цел да потвърдим, че туризмът доста години обратно е подценяван финансово. Имаме най-ниския бюджет за туризъм, а в това време имаме може би един от най-високите приноси към Брутният вътрешен продукт . Това сподели министърът на туризма Христо Проданов в границите на блицконтрола в отрасловата парламентарна комисия.

Той посочи, че има още опция за развиване на Единната система за туристическа информация, да може да се получават много по-добри данни.

Министърът предложи по самодейност на ведомството, с поддръжката на парламентарната комисия и на университетите, да се направи изчерпателен разбор на бранша, с цел да може при приемането на идващия бюджет да има причини пред финансовото министерство за какво трябват повече средства за туризма.

В Министерството на туризма се прави стратегически разбор на националната рекламна акция въз основата препоръчаните в проектобюджета на ведомството за тази година 18 млн. лв. за тази цел. Целта е да се отчетат досегашните положителни практики, а отрицателните да се прекратят, сподели министърът, като добави, че ще се употребява телевизионна и цифрова реклама, инфлуенсъри, журналистически турове . Когато проектобюджетът за 2022 година бъде утвърден от Народното събрание, тогава ще бъдат оповестени и детайлности, добави той.

Летният сезон чука на вратата , сподели министърът и добави, че съществуващите благоприятни условия и рекламни материали, които са в наличност и са платени от министерството през годините, ще се употребяват, с цел да стане по-интензивна и бърза рекламата за този сезон, а за останалото ще се следва стратегическия проект.

Министърът означи, че зимният сезон е по-добър от този през 2021 година , като уточни, че към два пъти и половина-три пъти повече са нощувките, само че добави, че сме надалеч от резултатите от 2019 година

Предприели сме стъпки, с цел да може най-късно до края на март да имаме зелени коридори и съглашения, с цел да има улеснен достъп до България, изключително по отношение на Румъния и автобусния превоз, като тестването да става тук, сподели министърът в отговор на различен депутатски въпрос.

за карантината от 72 часа за български жители, които се връщат от дестинации от тъмночервената зона, да вземем за пример Занзибар , министърът сподели, че счита, че не е нужно човек толкоз време да стои под карантина, а може незабавно да си направи тест. Говорихме със здравното министерство тази процедура да се прави незабавно - да си създадат този тест и на другия ден, в случай че е негативен, да не са карантинирани , добави министърът, като посочи, че към момента няма решение по тематиката.

За къмпингуването министърът посочи, че в страната липсват контролиран метод и места, където този тип туризъм да се практикува . В България има девет регистрирани къмпинга, а във Франция те са към 8000, ние сме бяло леке на картата на Европа в този тип туризъм, сподели министърът. Той уточни, че подобен туризъм е много перспективен и в границите на коронавирус се е оказал още по-предпочитан, и акцентира, че не е конкуренция на хотелиерите, тъй като, който си е разрешил 80 000 лв. за кемпер, надали има проблем да спи в най-скъпия хотел, а просто това са хора, които обичат подобен тип туризъм . Министърът посочи, че казусът с къмпингуването може да се реши в партньорство сред страната и общините, с цел да се основат такива места, да се записват и картографират. Когато има правилник, несъмнено е мястото, както и обвързване за това кой да извозва боклука, това е тласък за общините и страната като цяло, добави министърът.

за имунизационната акция, министърът сподели, че при 30 % имунизирани изглеждаме като несигурна дестинация. Едно от нещата, които гледат да вземем за пример немските туристи, е точно равнището на имунизация и ние сме много изостанали , добави министърът.

Той още веднъж изрази терзание за недостига на фрагменти в туризма и за предстоящите компликации поради това през летния сезон.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР