За нас е изключително важно, че имаме възможност да тренираме

...
За нас е изключително важно, че имаме възможност да тренираме
Коментари Харесай

Бойната група на НАТО в България потвърди постигнатите пълни оперативни способности

„ За нас е извънредно значимо, че имаме опция да упражняваме взаимно в многонационална среда и това е бъдещето пред нашите армии. Подготовката на този стадий - при втората ротация на италианската бойна група, сподели опциите на формированието и отличното консолидиране на всички народи в състава на бойната група “. Това сподели командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов на заключителния стадий на тактическото обучение с бойни стрелби „ Сeleritate “ на многонационалната бойна група на НАТО в България. То се организира на образователен полигон „ Ново село “ за да бъдат доказани постигнатите цялостни оперативни качества на бойната група при осъществяване на мобилна отбранителна интервенция.

Командирът на многонационалната бойна група полковник Андреа Фратичели изрече признателност на българската страна за семейството на формированието и на въоръжените сили за цялостната поддръжка. „ Ние сме способни да си взаимодействаме, да работим дружно доста добре и да имаме цялостни оперативни качества, което демонстрира желанието на съдружниците в НАТО да бъдат тук и да имат подготвеност да реагират при положение на нужда “, сподели той.

В сертификационното обучение участваха над 500 военнослужещи с към 100 бойни машини и военна техника от състава на италианска и българска механизирани роти и гръцки, черногорски и македонски взводове. Съвместната подготовка в многонационална среда способства за повишението на груповите отбранителни качества и оперативната съгласуемост на съдружниците в Алианса.

Бойната група със страна-домакин България беше образувана на 1 март 2022 година В състава й с изключение на българско формирование от Сухопътните войски беше включена механизирана рота от Сухопътните войски на Съединени американски щати. На 4 март 2022 година беше заявено постигането на първични оперативни качества.

На 17 октомври 2022 година Италия пое ролята на рамкова страна на бойната група в нашата страна. В състава на многонационалното формирование са включени над 900 военнослужещи от Италия, както и военни формирования от България, Съединени американски щати, Албания, Гърция, Република Северна Македония, Черна гора, и Турция.

Подготовката на бойната група включва взаимни тактико-строеви занятия и тактически учения с бойни стрелби. Постигането на цялостни оперативни качества от многонационалното формирование в България беше тествано и заявено по време учението „ Ответен удар “ през декември 2022 година /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР