За нас е безспорно, че тези договори трябва да бъдат

...
За нас е безспорно, че тези договори трябва да бъдат
Коментари Харесай

Работодателите готови на протест, искат прекратяване на договорите с американските централи

За нас е несъмнено, че тези контракти би трябвало да бъдат прекъснати и американските централи да продават на борсата и на пазара. Ние надплащане държавна помощ над пазара. Вдигаме степента на подготвеност за митинги пред американските централи и пред Топлоелектрическа централа Варна , тъй като и те са поискали да работят като американските централи. Топлоелектрическа централа Варна са декларирали 2 млн. Мегават часа. Това е нещо като трета американска централа, която желае да работи по този модел. Степента сега за митинг е с код " Оранжево ", в случай че стане с код “Червено”, това означавало към този момент дата за митинг.
Това съобщи Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България на конференция след среща с омбудсмана Мая Манолова за създаваната електрическа енергия от американските централи Марица Изток 1 и Марица Изток 3.
" Обърнахме се в качеството си на физически лица към Омбудсмана по отношение на непазарното изземане на приходи от тъй наречените Американски централи . Смятаме, че по линията на дълготрайно подписани контракти с НЕК, всяка година тези централи изземват 486 400 000 лв. за годишен регулаторен интервал . Тези цифри са избрани от КЕВР.
Това, което е над цената избрана от КЕВР, е на пазарно изземане на приходи. Плащаме скъпо и прескъпо за това, че ги има централите, само че не получаваме ел. сила . Най-изгодно ни е тези централи да работя на цялостен потенциал, тъй като тогава ни излизат най-евтино. От всяко българско домакинство непазарно тези централи изземват приход от 161 лева месечно ", разяснява още Велев .
Според него е извънредно време договорите на тези централи да се предоговорят.
" Искам да обърна вниманието ви на обстоятелството, че такива сходни централи имаше в Полша и Унгария. Те от дълго време прекратиха тези контракти. Няма да открием топлата вода, в случай че ние създадем същото. За нас е несъмнено, че тези контракти би трябвало да бъдат прекъснати и американските централи да продават на борсата и на пазара. Ние надплащане държавна помощ над пазара. Що се отнася до Топлоелектрическа централа 1, там остава неголяма сума, която да бъде изплатена и централата да излезе на свободния пазар. Американският дипломат в свое публично заявление зае неутрална позиция, което съгласно мен е малко. Аз ще си разреша да му дам съвет - да даде пламенно и упорито препоръки на двете централи и този развой да завърши час по-скоро. Хората в България схващат, че тези вложители ги ограбват ", добави той.
Омбудсманът Мая Манолова също се разгласи за повреждане на договорите.
" Работодателите чукат на отворена врата при омбудсмана. Нашата позицията на институцията е ясна - потвърдила съм, че съм ангажирана с тематиката за цената на ел. силата. Наясно съм, че значително високите цени на ел. силата се дефинират от опциите за преференциално търгуване на енергийния пазар и съм на мнение, че би трябвало да има промени в законодателството, които да контролират размера на тези преференции ", съобщи тя.
" Това, което е в действителност притеснително, е какво тъкмо се случва и какви дейности е подхванала всяка от виновните институции по тематиката с американските централи. Например що се касае до държавната помощ - какво би се случило при предварително преустановяване на тези контракти. На мен ми липсва какви дейности са подхванати от институциите и на каква фаза са те и второ, правил ли е някой разбори за това какви биха били последствията от възможното предоговаряне или повреждане на тези контракти. Институциите дължат цялостна бистрота по тази тематика. Аз да вземем за пример нямам отговори дали КЕВР е направила подробен разбор на тези дълготрайни контракти и дали в случай че те са неизгодни, да се създадат рекомендации за тяхното предоговаряне. Имам поискана среща от управленията на Топлоелектрическа централа 1 и Топлоелектрическа централа 3 и ще желая цялостна информация от МЕ, МФ и КЕВР и ще запитвам дали някоя от тези институции разполага с финансов разбор, с юридически разбор и с стопански планове и в последна сметка каква е цената, която би трябвало да платят българските жители ", добави Манолова.
Ако Европейска комисия признае нерегламентираната държавна помощ, ще има наказания, предизвести тя.
Според работодателите наличието на американките централи като вложители гони в действителност същинските вложители у нас и те застават зад рекомендациите на Мая Манолова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР