За нас беше важно да си обясним какъв е бил

...
За нас беше важно да си обясним какъв е бил
Коментари Харесай

Експертите, разследвали жп катастрофата в Хитрино: Такава жп инфраструктура няма никъде в Европа



За нас беше значимо да си разбираем какъв е бил механизмът на случая в Хитрино и да създадем по този начин, че това повече да не се случва. Това сподели Станко Станков, който е шеф на компанията Булмаркет, която е притежател на влака, дерайлирал в с. Хитрино, в ефира на БТВ.

„ Ние не укоряваме прокуратурата, не укоряваме и звеното, което е принципал на Министерство на превоза. Има спор на ползи, има рекомендация на Европейски Съюз и наказателна процедура. Има положителни движимости лице и не толкоз положителни. Има съд, в който би трябвало да се сложат всички експертизи на масата и да се реши коя е по-вероятна. Не скоростта е причина за случая, демонстрира частната експертиза на Булмаркет. Около 25 000 евро. Тя е осъществена от извънредно реномиран институт, който прави експертизи по най-тежките жп произшествия в Европа. Единият от специалистите беше участвал на място в Хитрино ден след злополуката.

„ Данните демонстрират, че 6 вагон се движи по два коловоза. Няма по какъв начин да не дерайлира. Влакът се е движел с висока скорост. Разкъсва се композицията на 7 вагон. Ние не спорим за скоростта, само че не тя е причина за злополуката “, безапелационен беше Станков. Според специалистите от Германия, с цел да бъде скоростта причина, тя би трябвало да е над 111 км/ч., а нашата скорост е била 78 км/ч. При висока скорост става превръщане първо на локомотиви, а по-късно дерайлиране на влака. При нас няма такова неща. Според експертизата стрелката се е отключила и е преместила композицията. Или не е била заключена или от вибрациите.

Друг факт е, че 4 дни преди случая от Хитрино са желали пробивна машина, тъй като имат проблем със стрелките. от Горна Оряховица им дават отговор, че пробивната машина е развалена и не може да се изпрати.

Експертите, пристигнали на мястото на злополуката в Хитрино, измежду които и някогашният транспортен министър на Чехия, се хванаха за главите и споделиха, че такава жп инфраструктура няма на никое място в Европа. Той даде образец в сектора сред Разград и Самуил, който след главен ремонт наподобява по този начин:



От думите му стана ясно, че упрекнатите машинисти към момента работят във компанията, само че са осъдени. Те към този момент не ръководят влакове, а са електротехници на локомотив. Състоянието им не е положително.

Цистерната с пропилен не е отговаряла на изискванията за сигурност и не е трябвало да се движи, написа в заключението. Като цяло жп инфрастрктурата също не била добра. Цистерните са благосъстоятелност на дъщерна компания на френските железници.

Конструкцията на този вид цистерни е с полусферични дъна, които се правят оценка като рискови заради своята чупливост и през 80-те години на предишния век са неразрешени от произвеждане. За експлоатираните все още на възбраната вагони от този вид са дадени наставления за монтиране на спомагателни защитни детайли, които да подсигуряват тяхната сигурност до приключване на експлоатационния им живот.

Два пъти е подавано напрежение в съборената контактна мрежа и по този начин се е стигнало до волтови дъги, които е допустимо да са предизвикали гърмежа, сподели Станков.

Не трансферирам виновност, само че отхвърлям единствено аз да нося отговорност за всичко, което се случи. Ако се потвърди виновност ще платим компенсации на потърпевшите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР