За нас българите този средновековен научен труд е от особено

...
За нас българите този средновековен научен труд е от особено
Коментари Харесай

Историята на Йоан Скилица вече е под ключ в Мадрид

За нас българите този феодален теоретичен труд е от изключително огромно значение, защото съдържа илюстративната история на България за близо два века и половина. Достойно място в него намират всички значими наши владетели след хан Крум, на който са отдадени 10 миниатюри.

Не всички рисунки обаче са запазили истинския си тип заради дейната приложимост на летописа през вековете. Всички 574 миниатюри изобразяват голям брой батални подиуми, обсади на замъци, обществени санкции и дипломатически подиуми и дават превъзходна визия за облеклото, архитектурата и военната техника от епохата.

 

Книгата се пази под ключ в помещение в Испанската национална библиотека, където се поддържа специфична непрекъсната температура, мокрота и мрачевина, с цел да се запазят пергаментът и боите. Вече не се дава на никого за съвещания. Последно е търсена от изтъкнатия изкуствовед проф. Атанас Божков през 1968 година

 

Наскоро творбата на Йоан Скилица е цифровизирана и качена на уеб страницата на библиотеката като фонотипно издание, с цел да може учени и историци да имат достъп до нея.

Че книгата е скъп шедьовър приказва и фактът, че Гърция прави многократни опити да си върне хрониката. Навремето Аристотел Онасис е предложил баснословна сума да я откупи, само че без резултат.

 

Редно е най-сетне българските политици да треснат с тази 20-килограмова книга скопските кабинетни историчари по главите – тя е писана не от българин, а от неутрален грък. А членовете на историческата комисия, договарящи със северномакедонците да им покажат препечатки и да им затворят устите вечно по въпроса какъв е бил цар Самуил – български или техен.

Източник: Уикенд

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР