За нас абсолютен приоритет е повишаването на доходите, заяви лидерът

...
За нас абсолютен приоритет е повишаването на доходите, заяви лидерът
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Отклони се общественото внимание от темата за доходите, инфлацията и обедняването

За нас безспорен приоритет е повишението на приходите, съобщи водачът на Българска социалистическа партия на инициираната от левицата поредна среща за бюджета с „ Български напредък ”
Преди повече от месец отправихме предложения към всички парламентарни групи да намерим най-малко единодушие по, за нас, най-важният въпрос сега – приемане на бюджет за 2023 година, който да обезпечи на хората повишение на приходите и успокоение поради инфлацията, която изяде предходното нарастване, на стопанската система – гаранции, с цел да могат да продължат да работят, изключително дребните и междинните компании и да не уволняват хора през зимата. Да обмислим едни параметри на бюджет. Очевидно служебният кабинет няма да внесе нов, само че най-малко сред първо и второ четене на по този начин импортирания удължителен – какво можем да реализираме, тъй че да подсигуряваме финансовата непоклатимост на страната, само че и да работим за повишение на приходите – за нас това е безспорен приоритет.

Ние ви представяме нашите оферти за параметри на бюджета и обществени ограничения. Макрорамката е съобразена с европейските практики и положенията на европейските страни. Всички сме наясно, че нашата стопанска система е обвързвана и че процесите там се отразяват на нас. И, несъмнено, един постоянен обществен пакет, който сме пресметнали, че е в границите на 3 милиарда разноски, които можем да си позволим.

Тези наши оферти са към този момент импортирани като законопроекти преди месец, само че, за жалост, няма придвижване по тях. Отклони се публичното и парламентарно внимание към тематика, която не е основна, що се отнася до приходи, инфлация, обедняване и опасности пред стопанската система.

Нашите оферти са ориентирани към три групи. Деца, младежи и майки, преди всичко. На второ, служащи и изключително работещите небогати на минимална заплата – това са към половин милион българи. Третата група са пенсионерите. 

Предлагаме увеличение на минималната заплата на 850 лева, което съставлява 50% от междинната и със същия размер да се усили майчинството през втората година. Да има безвъзмездни учебници и медикаменти за деца. Младите хора до 26 години да бъдат освободени от налог върху приходите – знаете, че на младите им е най-трудно за първата работа, тъй че да им помогнем в тези първи стъпки, а и е някакъв тласък да не напущат България.

Искаме да се обясни понятието „ енергийна беднотия ”. Това, което предлага служебният кабинет – разбиране „ енергийна беднотия ” от януари 2024 година – за нас е безусловно недопустимо. Сега да се опитаме да определим критериите и хората, които са енергийно небогати, да получат поддръжка.

Нашето предложение за таван на цените на енергоносителите стои. Това е една добра европейска процедура, само че към този момент само ние сме на тази позиция.

Що се отнася до пенсионерите, предложили сме два разновидността – от 1 януари равнене на коефициента, по който се пресмятат пенсиите, тъй като в този момент са разнообразни и не е заслужено за другите групи. И вторият вид – от средата на годината преизчисляване на всички пенсии със средноосигурителния приход от 2021 година

Слава богу, за стопанската система към този момент реагирахме и сме я обезпечили с признатото решение за 200-те лева и по наше предложение за учебни заведения, лечебни заведения, църкви, музеи – тези организации, които бяха подложени на натиска на свободния и либерализиран пазар.

Виждаме, че стартират да вървят и данъчните закони в комисиите, те са част от законите за бюджета. Виждаме обаче и някои несъответствия. Приемат се закони, които, примерно, през вчерашния ден се усилва акциза на избрани артикули, а това в удължаващия закон за бюджета не е нито отразено, нито планувано. Вече, под нашия напън, се приказва, че служебният кабинет може да премисли и да усили минималната заплата на 850 лева, само че това в закона за удължение не е планувано. Предупреждаваме от опит, че това ще провокира съществени исблъсъци. Ще удължим в този момент настоящия сякаш закон за бюджета, само че ще се натовари с спомагателни решения, които няма да подхождат на този закон.

Казвам ви всичко това, с цел да аргументираме нуждата сред първо и второ четене да реализираме едно рационално единодушие за промени в удължителния закон, само че с гаранции, че това няма да докара до финансови усложнения.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР