За нарушаването на Преспанския договор решава Международният съд в Хага,

...
За нарушаването на Преспанския договор решава Международният съд в Хага,
Коментари Харесай

Християн Мицкоски: В България няма енергия за диалог, Радев говори с мен от куртоазия

За нарушаването на Преспанския контракт взема решение Международният съд в Хага, а за нарушаването на правата на индивида - Съдът в Страсбург.

Това съобщи министър председателят на районен съд Македония Християн Мицкоски във връзка на настояването за вписването на българите в Конституцията на страната. Мицкоски сподели, че по време на срещата в Лондон с Радев имал „ единствено една дребна среща от вежливост в коридорите, където са разменили единствено няколко фрази “.

„ В рамките на срещата разговарях с президента на България господин Радев. Разговорът бе от няколко фрази и акцентирахме, че би трябвало да се седне и да се договорим да намерим трайно решение, тъй като като положителни съседи, би трябвало да се представим и районно пред трети страни. Това бе една среща от учтивост. Останах с усещане, че не е сигурен, че в близко време ще има постоянно държавно управление в България и че там ще има нови избори наесен, през месец октомври. На този стадий правя оценка, че от тяхна страна сега няма сила за разговор и отпушването на този развой “, сподели още той.

Той поддържа казаното от външния министър Тимчо Муцунски във връзка с България и измененията в Конституцията.

Преди два дни Муцунски сподели, че „ РСМ е подготвена да одобри конституционни промени, с отсрочено използване, като по този метод се дава гаранция на РСМ като страна, че няма да има спомагателни нови условия от България на двустранна основа по пътя ни към Европейския съюз “. „ По отношение на зачитането на междуетническите връзки ние сме образец, а по отношение на човешките и малцинствените права даже надхвърляме европейските стандарти. Аргументът от българска страна, че не зачитаме правата на българите в страната, не е законен и обективен. Българите могат да бъдат вписани като етнос в нашата Конституция, дружно с хърватите, черногорците..., само че това би трябвало да стане с отсрочено приложение, до момента в който не се ратифицират протоколите за участието на страната в Европейски Съюз. Трябва да имаме гаранция, че през този интервал ще бъдем оценени единствено по справедливи и измерими критерии “, добави македонският външен министър.

„ В предишното направихме прекомерно доста, толкоз колкото нито един народ в Европа. Променихме знамето, герба, банкнотите, Конституцията на няколко пъти, името на страната... Всичко, което можеше да бъде променено с цел да бъдем унижени като народ, всичко направихме. Не знам какво още остана... И постоянно без изключение всякога ни споделяха, че това е последното, само че постоянно имаше още нещо “, сподели още Мицкоски.

Той още веднъж повтори, че не е работа на македонското държавно управление да следи за нарушавания на правата на индивида, като в същото време упрекна България в сходни нарушавания:

„ Едно от решенията е това. Нашата работа като политици не е да следим чии човешки права са нарушени. Тази сфера има своя институция, наречена Съд за правата на индивида, който 14 пъти се е произнасял в интерес на македонците в България, че правата им са нарушени, и нито една присъда за нарушение на правата на българите в Македония “, сподели той.

Премиерът попита „ какво ще стане, в случай че на следващия ден ново държавно управление в България ни каже, че не можем да продължим договарянията с Европейски Съюз, до момента в който не приемем, че Илинден е българо-Преображенско въстание “ или че „ Гоце Делчев и Даме Груев са били българи? “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР