За народен представител може да бъде избран български гражданин, който

...
За народен представител може да бъде избран български гражданин, който
Коментари Харесай

За народен представител да може да бъде избиран български гражданин, който има и друго гражданство, приеха депутати от Комисията по конституционни въпроси

За депутат може да бъде определен български жител, който има и друго поданство, когато е живял последните осемнадесет месеца в страната. Това предложение за смяна в Конституцията беше подкрепено с пет гласа " за ", четири " срещу " и без въздържал се от Комисията по конституционни въпроси. На днешното съвещание комисията  разглежда на второ четене плана за промени в главния закон.
 
Председателят на комисията и народен представител от парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков гласоподава " срещу " предлагането. Той изясни своя избор с това, че липсват точни данни за това какъв брой българи имат двойно поданство и какъв брой тъкмо български жители живеят в чужбина. Гласуваното предложение за двойното поданство бе предшествано от спор в залата, в който с изключение на депутати, мнението си показаха и специалисти по конституционно право.
 
 Радомир Чолаков Радомир Чолаков Източник: Zonanews
Как се дефинират тези 18 месеца като период, попита преподавателят по конституционно право Наталия Киселова. В законодателството се планува съдии, прокурори и следователи да бъдат единствено български жители.
 
След смяна на Конституцията не е наложително незабавно да се промени и законът, само че ми се коства, че ще има напън това да стане, означи преподавателят по конституционно право Екатерина Михайлова. Защо някой с двойно поданство може да стане народен представител или министър, а да не може арбитър, запита специалистът. В закона за държавните чиновници също има ограничавания, подсети още Михайлова.
 
 Румен Ненков Румен Ненков Източник: Конституционен съд
Не мога да схвана каква е законодателната цел, разяснява някогашният парламентарен арбитър Румен Ненков и попита дали такава смяна в Конституцията цели привличането на български жители от чужбина. Представете си министър или депутат да бъде извикан в ресурс, какво ще стане. Нека не си играем с националната сигурност, уточни още Ненков.
 
Депутатът от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Мая Димитрова също попита дали с предлагането не се слага в заплаха националната сигурност. Димитрова изрече при започване на съвещанието възраженията на левицата към подхванатата смяна в Конституцията.
 
 Гроздан Караджов, Има Такъв Народ Гроздан Караджов, Има Такъв Народ Източник: Zonanews
Според депутата от ПГ на " ИТН " Гроздан Караджов би трябвало да се направи по-внимателен прочит на това какво значи двойното поданство. Той запита дали предлагането се прави поради съпредседателя на " Продължаваме промяната " Кирил Петков. В началото на съвещанието Караджов съобщи, че смяната в Конституцията е подложена на критика " доста и от доста страни ". Нейният главен недостатък е бързината, с която се движи процедурата. Не оставаме с усещане, че българското общество е въвлечено в тези промени, разяснява също той.
 
 Радомир Чолаков, ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков, ГЕРБ-СДС Източник: Zonanews
Ние по тази причина имаме проблем с уседналостта на локалните избори, тъй като не знаем и жителите в страната къде живеят, означи Радомир Чолаков. Ще си разреша да помисля за предложение за преходна наредба, която да отсрочи влизането в действие на този текст, в случай че Народното събрание реши да го одобри, макар всички забележки и предизвестия, които бяха направени. По думите на Чолаков с такава преходна наредба може да се основат нужните административно-правни предпоставки " за това ние да узнаем какъв брой българи имат двойно поданство, в кои страни се намират, където тъкмо живеят ". Да одобряваме текст, с който, нагледно казано, си купуваме котка в чувала, не съм склонен, разяснява още ръководителят на комисията.
 
Последните 30 години немалка част от българската национална общественост се намира в други страни. Трябва да признаем и отчетем този факт и да отчетем по какъв начин можем съответно да ги включим в нашия политически живот, разяснява министърът на правораздаването Атанас Славов.
 
 Атанас Славов, Демократична България Атанас Славов, Демократична България Източник: Zonanews
От тази позиция не мога окончателно да се изкажа против текстовете за двойното поданство. Трябва да ви уверя, че в дебата изобщо не е седял въпросът за господин Кирил Петков или за някой различен случай от близкото минало, съобщи също той.
 
По-рано депутатите взеха решение да отсрочат гласуването на предлагането по отношение на конституирането на ново Народно заседание и преустановяване на пълномощията на предходното. Според импортирания текст избори за ново Народно заседание се създават не по-рано от два месеца и не по-късно от един месец преди приключване на периода на пълномощията на настоящото Народно заседание.
 
 Екатерина Михайлова Екатерина Михайлова Източник: ДСБ
Забележка към текстовете насочи Екатерина Михайлова, съгласно която става комплициране по кое време ще се вършат нови избори и какъв брой тъкмо ще е мандатът на настоящо Народно заседание. Никола Минчев (ПП-ДБ) напомни, че последните парламентарни избори са били на 2 април 2023 година По думите му диапазонът за осъществяване на нови избори следва да е сред 2 февруари и 2 март 2027 година
 
Михайлова му отговори, че тогава няма да са изтекли четири години, както се е записано в този момент в главния закон. Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС) означи, че този текст се вкарва поради предварителни избори.
 
 Екатерина Захариева Екатерина Захариева Източник: Zonanews
Радомир Чолаков прикани направеното предложение да не се гласоподава през днешния ден, а да се направи работна група, която да почисти неточностите. Разбрахме се, че няма да вършим конституция на коляно. Имаме време да премислим, аргументира се той.
 
Около 13:30 ч. през днешния ден стартира съвещанието на Комисията по конституционни въпроси. Депутатите не престават с разискване на текстове за служебното държавно управление и неговите пълномощия.
 
Източник: БТА
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР