За нагласата да напуснеш родината си, за факторите, които те

...
За нагласата да напуснеш родината си, за факторите, които те
Коментари Харесай

Нора Ставрева: Затворих вратата в България, за да мога да я отворя в Италия

За настройката да напуснеш родината си, за факторите, които те тласкат да емигрираш трайно, за обстановки и страсти, които би трябвало да преодолееш, с цел да оцелееш в непозната страна, за вярата, стремежите, болката и огорчението, които те карат да загърбиш жанр и татковина. За всичко това разговаряхме в " Контрасти " с Нора Ставрева , емигрирала в Италия преди съвсем 40 години.

Нора отбелязва, че преходният миг на един бежанец, е моментът, в който се изживява една доста дълбока носталгия и към най-дребните неща - въздуха, храната, езика, познатите места.. към всичко! Тя загатва,че интеграция в друга страна не може да има, в случай че пренесеш личната си татковина там. Опитът е друг, погледът е друг, болката е друга, само че най-много жертвите, които си подготвен да направиш.

След като е преодоляла носталгията и откакто се е справила с доста тествания по пътя си, търсейки метод да се интегрира там, Нора споделя пред Радио София по какъв начин възприема България, родината си и дали би се върнала, въпреки и след 40 години. Същевременно тя приказва за значимостта на това българите да запазят своята национална нематериалност.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР