За над половината от всички анкетирани, предстоящите избори за Европейски

...
За над половината от всички анкетирани, предстоящите избори за Европейски
Коментари Харесай

„Тренд“: ГЕРБ води с нищожна преднина пред БСП като предпочитана партия

За над половината от всички интервюирани, идните избори за Европейски парламент са значими. Това демонстрират данните от проучване на „ Тренд “, заяви БГНЕС.

Февруарската вълна от ежемесечните изследвания на „ Тренд “ не записва основна динамичност в данните за оценка на работата на главните институции. Парламентът е институцията с най-високи негативни оценки за своята работа (68%), а съдът с най-ниски позитивни (20%). Омбудсманът е институцията, събираща най-широко утвърждение (63% позитивни оценки против 20% отрицателни), превишаващи за следващ месец стойностите на президента (53% позитивни против 31% отрицателни). 22% правят оценка позитивно работата на прокуратурата, а 56% са на противоположното мнение.

Армията и Българската православна черква записват по-високо утвърждение за своята работа за сметка на неодобрението. Положителна оценка армията среща измежду 47%, до момента в който негативната е 31%. Църквата от своя страна се употребява с поддръжката на малко под половината (49%) от всички български жители против малко над една пета (21%), които са на противоположното мнение.

За над половината от всички българи (54%), идните избори за Европейски парламент са значими, като от тях единствено 14% са на мнение, че са извънредно значими. В демографските разбивки ясно проличава, че най-съществен е евровотът за симпатизантите на Българска социалистическа партия и ГЕРБ, като сборът от вариантите „ извънредно значими “ и „ по-скоро значими “ измежду последователите на двете огромни партии е близо 80%. Това приказва за мощна готовност и измежду двата електората за идните избори. Видимо по-слаб интерес към евровота през май се записва измежду най-младите (18-29), което обаче може да се окаже и евентуален електорален запас за някои обединения.

В относителен проект сред изследването ни през януари и това през февруари не се регистрира динамичност по отношение на партийните желания на главните партии. ГЕРБ задържат първото място и този месец (18,3%), с минимална преднина пред главния партиен конкурент в лицето на Българска социалистическа партия (17,1%). Запазва се и двойната разлика сред Движение за права и свободи (6,9%) и Обединени патриоти (3,5%). Правим уточнението, че по-голямата част от терена на изследването е изработен преди измененията в изборния кодекс, които покачиха градуса на политическото и публично напрежение.

Проучването ни през март ще покаже дали измененията в изборните правила и последвалите събития ще дадат отражение върху партийните желания на българите.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР