За над 417 милиона лева, осигурени от Европейския съюз, ще

...
За над 417 милиона лева, осигурени от Европейския съюз, ще
Коментари Харесай

От септември може да се кандидатства за над 417 млн. лева от ЕС

За над 417 милиона лв., обезпечени от Европейския съюз, ще могат да аплайват от септември общини, частни компании и вложители. Това оповестиха от държавния Фонд на фондовете, който ръководи близо милиард и 200 милиона лв. под формата на финансови принадлежности, подкрепени от евросредства. Парите главно са за възстановяване на градската среда и за започващи компании. Сумите ще се получават през четирима медиатори, определени от фонда.

Фондът за градско развиване е на обща стойност 353 млн. лв.. Той е самостоятелен в три района - София, Северна България и Южна България. Част от вложенията, с изключение на за възстановяване на градската среда, наложително ще са ориентирани за поддръжка на културното завещание и туризма.
Светослава Георгиева, изп. шеф на Фонд на фондовете: Ресурсът има за цел да поддържа необятен кръг от крайни получатели - спонсори и изпълняващи такива планове като да вземем за пример общини, общински сдружения, както и частни компании, които развиват планове за градски площи.
Те ще могат да аплайват през две обединявания - " Фонд за устойчиви градове " и " Регионален фонд за градско развиване ". Във всяко обединяване взе участие една банка. Кандидатите могат да се борят за заеми до 20 млн. лв. със период на връщане до 20 години с гратисен интервал от две години и с по-ниски от пазарните лихви.

Вторият фонд за нови компании е на обща стойност 64,7 млн. лв.. Той също ще се ръководят от двама медиатори.
Светослава Георгиева, изп. шеф на Фонд на фондовете: Освен финансирането, бъдещите финансови медиатори ще би трябвало да дават и стратегическа поддръжка, менторство на фирмите, в които влагат.
Договорите с определените медиатори ще бъдат подписани през септември. Парите и по двете пера ще са разполагаем до края на годината. Контрол върху тяхната активност ще прави Фонда на фондовете.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР