За моторните спортове този ден е черен - отиде си

...
За моторните спортове този ден е черен - отиде си
Коментари Харесай

1 май, Имола. Нарекоха я Прокълната неделя. Сена угасна преди 30 години

За моторните спортове този ден е черен - отиде си най-харизматичният водач
1 май 1994 година, писта " Имола ". Гран при на Сан Марино, което в никакъв случай няма да бъде забравено. Прокълнатата неделя на Формула 1. Прокълнатият уикенд.

Преди 30 години на този ден си отиде най-харизматичният водач, в миналото карал в надпреварата. Първата икона на моторните спортове в новото време, в което светът към този момент си разпознаваше спортни идоли като Майкъл Джордан, Марадона и Карл Люис.

На 1 май преди три десетилетия си отиде Айртон Сена, след което нищо в никакъв случай не е същото във Формула 1. Гибелта му на завоя " Тамбурело " оказа огромно въздействие върху всички, които гледаха надпреварата тогава (предаваше се и в България), които са гледали в миналото по-късно стартовете във Ф1, или които имат някакво отношение към този спорт въобще. Смъртта на Сена промени всичко.

Тя е от тези моменти, за които думата " вододел " е на мястото си.

Бразилският ас се удари в защитната стена от бетон в седмата обиколка. В шестата, откакто най-сетне се е отдръпнала колата за сигурността поради следващия случай в оня призрачен уикенд, Айртон стъпва крепко на газта. Дава изумителна първа обиколка - 1:24.887 мин, което е напряко необикновено с изстинали от карането след колата за сигурността гуми и с цялостен контейнер.

Коментаторите настояват - отсам няма кой да го стигне и единствено ще усилва преднината си.
 Снимка: Getty Images
Болидът на " Уилямс " лети по пистата и води колоната. Идва завоят " Тамбурело " в обиколка №7.

Но нещо не е наред с метода, по който колата на Сена реагира на пистата. Михаел Шумахер кара зад него, втори е. Години по-късно споделя - сигурен е, че болидът не е бил постоянен по този начин или другояче, а в добавка и е блъснал грапавина преди да влети в завоя.

Последният завой в живота на Айртон.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР