За момента въпреки това че днес Европа вече не може

...
За момента въпреки това че днес Европа вече не може
Коментари Харесай

Ще поевтинеят ли горивата по празниците? 

" За момента все пак че през днешния ден Европа към този момент не може да получава петрол от Руската федерация, а нефтът, който е получила до през вчерашния ден, ще може да го продава като подготвени артикули до 5 февруари, цените са постоянни на фона на последните 2 седмици и понижението от двете седмици. Днес сутринта котировките още веднъж са с наклонност към понижаване. По всичко проличава, че може би ще посрещнем Коледните празници с цени по-ниски от тези в ноември, по колонките на българските бензиностанции. "

Това съобщи ръководителят на  Българската петролна и газова асоциация Живодар Тодоров пред БНР във връзка на влезлия в действие таван на цените на съветския нефт и възбраната за импорт по море за Европа. Той бе помолен за коментар за това какво ще се случи с цените в околните месеци. Въпреки че по празниците асоциацията чака намаляване, Тодоров акцентира, че след Нова година може да има ново покачване, само че " това зависи доста фактори ".

Той изясни, че от 1 януари бензиностанциите няма да дават помощта от 25 стотинки на литър гориво, които отпускаше страната, а подпомагането ще става по различен метод, който следва да реши държавното управление.

" Търсят се съответни групи, които да получат дали ваучери за гориво, дали суми, които да харчат за транспортни потребности, дали суми, които да използват както намерят за добре - ресурсът ще бъде избран от свръхпечалбата, която би трябвало да заплати рафинерията в Бургас със своята активност от 1 януари ", уточни той.

До март " Лукойл " няма да спре работа, изрече мнение Терзев, само че добави, че в случай че бъде прекратена доставката на съветски петрол, тогава ще възникне интервал от 3 до 6 месеца, в който ние ще би трябвало да намерим петрол и той би трябвало да е на добра цена. 

Терзиев изясни по какъв начин реагират пазарите на тавана на съветския нефт:

" Странно реагират. Дизелово гориво няма като предложение, има дефицит в района и в Европа. Цените падат, което аз си изяснявам единствено с едно – това към този момент не е търговия, това е политика на международно равнище. Това, че един артикул го няма, когато международните водачи са решили, че цената ще бъде намалена, то става с очевидно непазарни механизми. В този аспект – цените всеки ден са проекция на клюки, на решения и на различни оценки какво би било в идващите месеци ".

По думите му проблемите ще бъдат усетени скоро и в България, макар че страната ни получи дерогация за вноса.

" Турция с всички нейни съседки и по-близки страни, източно от нас, ще могат да използват. От друга страна – не съм чул те да са част от пределните цени. Това ще докара Турция и турските рафинерии в различни снабдители на горива от съветски първични материали, които доста елементарно могат да бъдат показани на европейския пазар, който очевидно ще е по-скъп. Това слага в риск нашия бранш, а въпреки това – е опция за доставка. "
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР