За момента лечение с кръвна плазма у нас се прилага

...
За момента лечение с кръвна плазма у нас се прилага
Коментари Харесай

Лечение с кръвна плазма у нас - перспективите

За момента лекуване с кръвна плазма у нас се ползва единствено във ВМА. Причините са, че Военномедицинската академия има личен кръвен център и опция да набира доброволци, излекували се от ковид, които да дарят кръв.Това изясни на утринния брифинг в Министерски съвет началникът на Националния действен щаб генерал-майор професор доктор Венцислав Мутафчийски.
До момента лекуването е приложено на двама пациенти в болничното заведение, единият от които е умрял преди три дни, а другият се усъвършенства. Починалият пациент с короновирус е бил с съпътстващо заболяване левкемия и на химиотерапия.
" За страдание преди три дни умря единият пациент, който беше в по-леко положение, само че с съпътстващо заболяване левкемия и на химиотерапия. Другият пациент, който беше в тежко положение - интубиран, към този момент е в положително положение и е екстубиран от два дни. Контактен е, съответен, храни се. Провежда се дейна рехабилитация, задържа положителни стойности на кислородния разбор “, изясни Мутафчийски.
Ще стане ли лекуването с кръвна плазма всеобщо в българските лечебни заведения и при какви условия?
По закон тези кръвни артикули могат да се обработват единствено в Националния център по трансфузионна хаматология и другите 5 центъра в страната. Това изясни основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.
От думите му стана ясно, че се приготвя опцията лекуването да се ползва и в други лечебни заведения в страната. Това обаче ще става по поръчка от лечебните заведения.
" В момента се оборудва работното място - лабораторията, която би трябвало да е отвън мястото, където се обработва друга кръв, тъй че да няма никакъв риск, и са изяснени от правна позиция опциите за потребление. Така че сега, в който в Националният център по трансфузионна хематология стартира работа, лечебните заведения ще имат опция да желаят такава плазма - замразена, от съответната кръвна група ", изясни той.
Оказа се, че 91 от пациентите и медиците в УМБАЛСМ " Н.И.Пирогов " имат към този момент построени антитела. Това стана ясно от думите на шефа на центъра проф. Асен Балтов.
" Така че това са може би таргетната група, която по-късно, несъмнено, сътрудниците ще преценяват кой от тях може да бъде донор. И в случай че имат такова предпочитание, ще бъдат призовани да дарят ", уточни той.
До момента лекуването с кръвна плазма се ползва на Балканите в Сърбия, Албания, Северна Македония, както и във Англия, и Китай.
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 7 май
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР