За мнозина въпросът Къде ще почиваме това лято? е бил

...
За мнозина въпросът Къде ще почиваме това лято? е бил
Коментари Харесай

Глобална промяна: 50% от хората са анулирали всички планове за лятото

За мнозина въпросът " Къде ще почиваме това лято? " е бил изцяло зачеркнат от световната корона рецесия. Това сочат данните от ново изследване на водещия интернационален снабдител на цифрови и мобилни технологии за финансови услуги Ferratum. Традиционният Летен барометър на компанията изследва отражението на пандемията от COVID-19 върху държанието на потребителите от 11 страни по целия свят и плануваните от тях разноски във ваканционните месеци. Обхванати са съвсем 15 000 семейства.

Резултатите по никакъв начин не са обнадеждаващи – става известно, че повече от 50% от участниците в проучването са анулирали всичките си проекти за лятото в резултат на непредвидими обрати в метода на живот поради пандемията.

66% от интервюираните споделят, ще похарчат по-малко пари през летните месеци в съпоставяне със същия интервал на предходната година, когато единствено 8% са декларирали, че биха изхарчили същите или по-малко пари от миналата година.

25% са отказали интернационалните си пътувания , а други 15% са се отказали да си купят кола тази година.

10% са възнамерявали да купят жилище, само че след това са решили, че по-скоро биха забавили покупката, с цел да спестят повече пари.

Промяната в проектите може да се дължи на това, че 13% от интервюираните са изгубили работата си поради пандемията, а 18% ще бъдат с понижено възнаграждение в близкото бъдеще.

8% са късметлиите , които не са били наранени финансово, запазили са работата си, както и не са имали смяна във възнаграждението си.

Кой харчи най-вече през 2020

 

Българите ще изразходят 86% от месечния приход през лятото (за съпоставяне, с 2019 процентът е бил 56%), следвани от Хърватия със 72%, Латвия 50% и Румъния, където единствено 49% от месечния приход ще бъде изхарчен за лятна почивка. Най-много българите възнамеряват да изхарчат за покриването на разноските за ежедневни потребности (22%), за ново обзавеждане (10%), за грижи за децата (12%), както и пътувания, само че в страната (11%)

 

Най-големите разноски по време на Covid-19

На въпрос „ За какво харчихте най-вече парите си по време на изолацията? “ повече от 50% (52%)  споделят, че са отделили най-вече средства за хранителни артикули, следвани от домашни усъвършенствания (13%), облекла и обувки (12%) и артикули за персонална хигиена (10%). Хората също по този начин са подтикнали локалния и дребния бизнес, както и поръчваха храна от техните обичани заведения за хранене (7%). По време на изолацията българите са похарчили най-вече за хранителни артикули (52%), придобивки за дома (13%), облекла и обувки (12%) и артикули за персонална грижа и хигиена (10%).

Разплащанията: в брой понижават, онлайн усилват

Онлайн заплащанията са желани от 52% от интервюираните, 25% към момента употребяват заплащанията в брой при доставка, а други 25% биха избрали банковите прехвърляния при онлайн поръчки. Най-дигитализираните страни във връзка с онлайн заплащания са Норвегия (86%) , Австралия (79%), следвани от Дания (77%). На дъното на класацията са Финландия (28%) и България (27%). Финландия избира банковите прехвърляния (52%), до момента в който българите са традиционалисти и към момента държат да се разплащат най-много в брой (71%).

Преживяването да пазаруваш

68% от интервюираните към момента избират да пазарят по магазините. Това е особеното от други години и обяснението е просто: на хората им липсва да излизат и да пазарят, защото през последните месеци са били затворени у дома и са поръчвали множеството неща онлайн.

Топ летни разноски на 2020

Всички страни са сложили преди всичко питателните артикули като най-голям  разход, единствено за Естония пътуванията в страната ще бъдат с максимален приоритет в разноските (17%).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР