За много южнокорейци бившият президентски дворец в Сеул беше малко

...
За много южнокорейци бившият президентски дворец в Сеул беше малко
Коментари Харесай

Синият дом в Южна Корея отвори врати за посетители за първи път от 74 години

За доста южнокорейци някогашният президентски замък в Сеул беше малко посещавана, мощно предпазена забележителност в планината. Това към този момент се промени, защото на хиляди хора беше разрешено да погледнат вътре за първи път от 74 години , оповестява Асошиейтед прес.

Като едно от първите си дейности новият южнокорейски водач реалокира президентските офиси от Синята къща, кръстена на отличителните си сини керемиди, и отвори вратите за обществеността, позволявайки на най-много 39 000 души дневно да ги посещават.

Обикновено сериозният комплекс е трансфорат в нещо като панаир, с разчувствани тълпи, които се оглеждат в близост и стоят на дълги опашки.

Синята къща е минала през голям брой трансформации през годините. Някога мястото на кралска градина, японците построиха формалната резиденция за своите генерал-губернатори там по време на колониалното ръководство на Токио на Корейския полуостров. След като Корея беше освободена от Япония през 1945 година, американският боен пълководец окупира мястото, до момента в който не стана формален президентски офис и резиденция на Южна Корея при основаването на страната през 1948 година

Отварянето на Синята къща е част от обещанието на новия президент на Южна Корея Юн Сук Йел да изостави двореца и да сътвори свои офиси в комплекса на Министерството на защитата в квартал Йонгсан, на към 5 километра.

Юн съобщи, че е избрал комплекса на Министерството на защитата, тъй като към този момент е оборудван с командни уреди, свързани със сигурността. Той сподели, че има за цел да построи нещо сходно на Белия дом във Вашингтон, което да разреши на жителите да прегледат по-отблизо постройката през ограда. Юн сподели, че новите офиси ще разрешат по-добра връзка с обществеността.

Плановете му за пренасяне обаче се сблъскват с недоволства, че са прибързани и нереалистични. Критиците споделят, че прибързаното придвижване на висши държавни служби може да подкопае националната сигурност, като концентрира прекалено много власт на едно място, коства прекалено много и наруши правата на благосъстоятелност на хората, живеещи в региона.

В предишното покрай Синята къща са се събирали хиляди хора за всеобщи манифестации и шествия. Жителите наоколо споделиха, че страдат от звук и тапи.

Докато някои хора в новия президентски квартал чакат усъвършенстване поради новите офиси, има и терзания.

" Що се отнася до проблемите с трафика, към този момент виждам повече хора да посещават тук. Отначало ще бъде доста пренаселено и комплицирано, само че мисля, че последователно ще се усъвършенства ", сподели Ким Джунг Таек, притежател на изложба покрай новите президентски офиси.
 Сеул даде обещание
Сеул даде обещание " дръзновен " стопански проект на КНДР при отвод от нуклеарните оръжия

Южнокорейският президент оставя отворена вратата за диалог
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР