За миналото на нашите земи и културно-историческия туризъм, за това

...
За миналото на нашите земи и културно-историческия туризъм, за това
Коментари Харесай

Росен Петров: Не умеем да печелим от историята си като гърците

За предишното на нашите земи и културно-историческия туризъм, за това за какво не умеем да печелим от историята си като гърците, беседваме с телевизионния продуцент, водещ и сценарист Росен Петров.

- Г-н Петров, последните три години водите предаването " Операция История " по Bulgaria ON AIR, научихте ли нещо ново изненадващо за българската история?

- Почти всяко предаване узнавам нещо ново. Радвам се, че толкоз доста фенове се интересуват от нашето минало. Съвсем неотдавна доцент Веселина Вачкова описа в студиото удивителни неща за богомилите и тяхното обучение, ние фактически не познаваме добре много елементи от предишното си и доста от достиженията на предците си. А още по-малко умеем да печелим от културно-историческото си завещание и това, коeто са ни оставили хората, които са живеели по нашите земи. България е на трето място в Европа след Италия и Гърция по културно-исторически или археологически обекти, мисля, че са над 42 хиляди, само че не умеем да вършим бизнес от това, по този начин както го вършат нашите комшии гърците. Всъщност ние може и да опознаем своята история, само че, за жал, светът не знае съвсем нищо за нея. Нашата славна история е към момента предопределена единствено за наша вътрешна консумация, за разлика, да вземем за пример, от гръцката, която от епохи напълно умишлено е " експортно насочена " на открито. Силното гръцко лоби по света се дължи значително и на въздействието на древногръцката история и просвета.

- Какво бихме могли да предложим на непознатите туристи?

- Безброй неща. Най-старото злато в Европа от Варненския некропол, хилядите тракийски и римски монументи, историите и легендите за Орфей и Спартак. Колко от чужденците да вземем за пример знаят, че император Свети Константин Велики е казвал " Сердика е моят Рим " и на практика дълго време е живял в днешния Костинброд, че има огромна възможност майка му Света Елена да е била заровена зад хотел " Хемус ". Та в действителност християнството е легализирано в рамките на могъщата Римска империя точно със Сердикийския едикт от 311 година на император Галерий. То е станало законна вяра в София! Ако бяхме Италия или Испания по софийските улици щеше да има голям брой от туристи - християни, които просто ще желаят да видят София, градът, от който потегля възходът на християнството или пък да се поклонят на хипотетичния гроб на една от най-важните християнски светици самата Света Елена, дамата разкрила и възнесла Кръста Господен. На Кръстовден честваме това, което е направила Света Елена, мисля, че Столична община май има някакви проекти най-сетне свързаността на тази светица със София да бъде най-малко уместно обозначена.

- Вие самият като екскурзиант по какъв начин се определяте - като " човек на плажа " или " човек в музея "?Въобще обичате ли да пътувате?

- Балансирам сред двете (смее се). Не мисля, че нещо пречи човек да харесва плажа, музея и планината по едно и също време. Заради малкия екран и работата си съм имал благополучие много да пътувам, в това число на по-екзотични места като Доминикана, където участвах в реализирането на първия сезон на " Сървайвър " и живяхме към четири месеца по плажовете и джунглите на полуостров Самана, който е надалеч от обичайните туристически обекти, или пък в Кербала, Ирак, където снимахме с екипа на " Шоуто на Слави " нашите бойци, които бяха на задача там. Ходил съм и в Момбаса, Кения. Африка в действителност е изумителен континент, там имах шанса да посетя " Националния парк Цаво ", фамозен в историята със своите лъвове-човекоядци. Има един популярен филм за тях " Призрака и мрака ". Въобще обичам доста да пътувам, стига да имам времето и опцията за това. Разбира се, поради пандемията, последната година не съм пътувал на никое място. С малко изключение, лятото бях на Албена, а в този момент неотдавна вървях до Мальовица. Мисля да ида отново до края на зимата.

- Защо Албена и Мальовица?

- Предполагам, тъй като ми харесват по някакъв метод. И двата курорта не са пренаселени, не са презастроени, спокойни са, аз предходната година станах на 50, (смее се) започвам да одобрявам по-спокойни места. Ако приказваме за Албена там е ясно - страховит плаж и зеленина, а Мальовица пък е извънредно красива и през лятото, и през зимата. Всъщност това е доста дребен курорт, само че има нещо особено в него. Има някаква магия в цялата Рила планина и в самата Мальовица. Предполагам имам и някаква носталгия към това място и от детските си години. Да не приказвам за чисто практичните измерения, че Мальовица е доста покрай София и до нея има доста порядъчен асфалтов път. Общо взето час и половина обикновено каране и си там. Час и половина и попадаш все едно на друга планета. Виждаш Меча поляна, сняг до колене, безкрайни борови гори, прекрасен естествен хотел в остарял алпийски жанр, и пред теб забуления в облаци или озарен от слънце връх Мальовица.

- А има ли културно-исторически монументи, които да привлекат българските и непознати туристи в Рила? За Рилския манастир ни е ясно...

- Е, несъмнено, за Рилския манастир настина е ясно. Или най-малко си мислим, че ни е ясно. Но в действителност Рилският манастир и самият Свети Иван Рилски не са значими единствено за българското православие и дух, само че и за цялото православие. Все повече съществени университетски учени като към този момент упомената от мен доцент Веселина Вачкова или професор Лизбет Любенова, която е началник на архива на Българска академия на науките, изричат тезата, че Свети Иван Рилски не е просто аскет, а принц, наследник на цар Симеон Велики и брат на първия легален български император - Свети Цар Петър. Казвам " легален ", тъй като той пък се е оженил за дъщерята на ромейския император Христофор Лакапанин - Мария, която в чест на венчавката приема името Ирина, което на гръцки значи " мир " и е трябвало да е знак на " безконечния мир " сред нас и Източната римска империя. Сиреч нашите царе-императори са получили законното правото да носят такава купа непосредствено от ромейските или римските василевси. По този метод България става империя или царство 500 години преди Русия да стане империя и съветския цар да има правото да носи тази купа. Друг брат на Свети Иван Рилски и Свети Цар Петър пък най-вероятно е фамозният Боян Мага или Боян Магесник, един от водачите на богомилите, извънредно известен в Русия и Византия. За него в изворите написа невероятни неща. Синовете на Симеон Велики са в действителност не по-малко велики от него. Страхотен ген са имали тези хора. Виждате ли какъв брой забавно става? Всъщност без българското православие, без Търновската книжовна школа, без персони като Киприан Българин и Григорий Цамблак не е ясно дали Русия щеше да стане толкоз мощна православна империя. Ние сме свързващото звено сред Константинопол и славяните. И освен славяните. За това учен Лихачов наричаше България - Държава на духа.

Рилският манастир може да е място за поклонение освен на българите, само че и на всички други православни, изключително руси, гърци, румънци. Нашите истории са преплетени. А разказана уместно, историята на Рилския манастир може да е привлекателна за всеки любопитен човек по света. Между другото, не какъв да е, а ирландецът Джеймс Баучер, сътрудник на вестник " Таймс " и максимален бранител на българската национална идея, е толкоз запленен от хубостите на Рила, че е изискал да бъде заровен в нея, тъкмо против входа на манастира, неговият непретенциозен гроб и до ден сегашен е там. За мен това значи, че магията на българската природа и история може да завладее освен нас българите, само че и хора от други нации.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР