За миналата година в България сегментът на електрическите автомобили се

...
За миналата година в България сегментът на електрическите автомобили се
Коментари Харесай

Експерт: Никога цените на новите автомобили не са били толкова близо спрямо тези на употребяваните

За предходната година в България сегментът на електрическите коли се е удвоил, което е близо 1000 автомобила. Лошото е, че е надалеч от равнищата на другите страни в Европейски Съюз, които имат приблизително 15-20% дял на електрическите коли.

Това съобщи в студиото на „ Добро утро, Европа “ по Euronews Bulgaria ръководителят на УС на Асоциацията на автомобилните производители у нас Александър Костадинов.

„ В Европа съвсем няма страна в която да няма финансови тласъци за покупка на ел. автомобил. Ако не броим нас, такива тук липсват с изключение на свободното паркиране в зоните, в случай че намерите място “, уточни специалистът.

Той посъветва искащите да си купят нова кола да си заделят буфер от време до момента в който тя пристигна.
Потребителите у нас от ден на ден се ориентират към SUV колите. Това, което е притеснително за нас като промишленост е неналичието на междинна класа. Масовата покупка за фамилни потребности.
По думите на специалиста цените на някои коли вървят нагоре, тъй като има стеснен потенциал на произвеждане на производителите.

„ Липсата на чипове и инфлацията на част от съставените елементи. Този проблем няма да бъде решен до края на 2023 година “, предвижда той.

Автомобилите не просто са станали по-скъпи. Автомобилите са станали с повече от общоприетоо съоръжение от по всяко време било, акцентира Костадинов.
За страдание над 75% от автопарка у нас е над 15 годишен. България е на последно място в Европейски Съюз по този параметър. Това несъмнено има пояснение в нашата покупателна дарба.
„ Не по-малко значимо е, че у нас липсват каквито и да е регулации за вноса на използвани коли. Затова и се затрупваме от коли всеки ден, които са морално остарели “, означи Костадинов.

По думите му те са изхвърлени и живеят 4-ти, 5-ти и 6-ти живот в България. Една част от тях към този момент не са възможни да бъдат легално ръководени на територията на Европейски Съюз.

„ Само съм чувал митове по какъв начин такива коли се купуват от места за скрап, закърпват се и се продават у нас “, добави той.

Според специалиста пазарът на нови коли през миналата година у нас има растеж с 7%, само че по отношение на прилежащите страни имаме доста по-малко хора, които карат нови коли.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР