За миналата година са бракувани 2,3 млн. платени ваксини срещу

...
За миналата година са бракувани 2,3 млн. платени ваксини срещу
Коментари Харесай

Аркади Шарков: Бракуваме над 5 млн. ваксини срещу COVID-19 за 2 г.

„ За предходната година са бракувани 2,3 млн. платени ваксини против COVID-19, а за тази година се чака да са 2,8 млн. Това са лекарствени артикули и пари напразно “, сподели в изявление за предаването „ Лице в лице “ съветникът на здравния министър Аркади Шарков.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 32552
Той подсети, че последният контракт за препаратите против ковид е подписан през 2021 година, когато епидемиологичното конюнктура е била доста по-различна и това е довело до поръчката на огромни количества от тях.

„ България зае кардинална позиция, зад която застанаха Полша, Чехия и Литва, че тези количества би трябвало да бъдат предоговорени “, разгласи Шарков.

Съветникът на здравния министър напомни и за делото, което води „ Ню Йорк таймс “ за отвод да бъде предоставено връзката сред ръководителя на Европейска комисия сред Урсула фон дер Лайен и предствател на „ Пфайзер “. Изданието желае документите поради подозрения, че Европейска комисия е договорила по-големи количества от нужното.

Аркади Шарков разяснява и тематиката с дефицита на медикаменти.

По думите му това също е проблем на равнище Европа и е подбуден от нарушените вериги на доставки и по време на Коронавирус пандемията, и поради войната в Украйна.

Министерството на здравеопазването е подготвило проектозакон, който да стабилизира системата, само че чака да се събере новият парламент с цел да го внесе. Ниво Европейски Съюз пък се обмисля пренасяне на производството от Китай в Европа, с цел да има предвидимост на производството и доставките.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР