За местните избори няма да се доставят нови машини за

...
За местните избори няма да се доставят нови машини за
Коментари Харесай

Машините за гласуване за момента се съхраняват в частен склад, обяви шефът на ЦИК

За локалните избори няма да се доставят нови машини за гласоподаване, а ще се употребяват наличните към този момент 12 837 устройства. Това заяви ръководителят на Централната изборна комисия Камелия Нейкова по време на чуване в Народното събрание по отношение на надеждността на машините за гласоподаване на локалния избор на 29 октомври.

Нейкова добави, че всички машини се съхраняват в склад, който е частен, защото все още не е обезпечен държавен склад от страна на Министерския съвет, съобщи Българска национална телевизия . С решение на държавното управление е предоставено ЦИК да подписа контракт за предпазване, който изтича идната година.

Камелия Нейкова изясни още, че в случай че в изборния ден има проблем с машини за гласоподаване, те няма да се заменят с нови, а ще се взима решение гласоподавателите да гласоподават с хартия. „ Софтуерът за гласоподаване, след процедурата по доверено създаване на изходния код, в предпазена среда, която се обезпечава от Министерство на електронното ръководство, се подписва с ключове, които се държат единствено от ЦИК, по избран ред, и не се дават на външни лица “ , сподели още ръководителят на изборната комисия.

Достъп до изходния код и документите за системата за машинно гласоподаване се дава на представители на партиите и обединения, регистрирани за присъединяване в изборите.
По думите на Нейкова нуждата да се уреди особената протекция и статут на устройствата за машинно гласоподаване, както е организиран статутът на бюлетините.

Председателят на ЦИК разяснява, че за сигурността на машинното гласоподаване се правят редица инспекции и проби. Също по този начин Министерство на вътрешните работи и ДАНС правят инспекция на всички лица, които имат достъп до склада, в който се съхраняват машините за гласоподаване и които ще работят по тяхната подготовка и снабдяване до изборната комисия.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР