За месец намалението струва на държавния бюджет над 34 млн.

...
За месец намалението струва на държавния бюджет над 34 млн.
Коментари Харесай

За месец: Бензиностанции продадоха 136 милиона литра гориво с отстъпка от 25 стотинки

За месец понижението коства на държавния бюджет над 34 млн. лева

Над 136 млн. литра гориво са продали бензиностанциите с отстъпката от 25 стотинки през първия месец от влизането в действие на ограниченията против ценовата рецесия в страната. Данните са от информация на Приходната организация, съобщи

До този миг отстъпката е коствала на страната 34 млн. лева Данните на Национална агенция за приходите демонстрират, че това приблизително е по 1 млн. лв. дневно. Депутатите взеха решение мярката да продължи до края на годината или до привършване на заложения бюджет от 150 млн. лв.. Сметките обаче демонстрират, че в случай че потреблението на гориво продължи със същите темпове - средствата може и да не стигнат до месец декември.

От два до три пъти месечно на Петър Петров му се постанова да зарежда гориво, с цел да пътува. А отстъпката от 25 стотинки му оказва помощ да спести по някой различен лев в интерес на фамилния бюджет. Заради понижението си разрешава да сипе и повече гориво.

От Национална агенция за приходите регистрират, че през последния месец най-продаваното гориво с отстъпка е пропан-бутанът, а точно над 54 млн. л. Най-малък интерес е имало към метана– малко над 24 000 кг.

„ Не сме продали доста повече гориво. Увеличението е нищожно, в границите на 5-6 %”, сподели Венцислав Пенгезов, притежател на дребна бензиностанция.

Сега той ще чака страната да му върне парите за направеното понижение.

„ Все още не е минал срокът, в който би трябвало да ни ги върнат, тъй като приключването на ДДС-то е след 2-3 дни. За нашия обект сумата е към 60 хиляди лв.. Надяваме се да няма спънки от страна на данъчните”, споделя мъжът.

Според икономиста Михаил Кръстев средствата, заложени в бюджета за антикризисната мярка, няма да бъдат задоволителни до края на годината. Смята и че помощта работи в интерес на инфлацията.

„ Представете си, че тези 150 млн. лева са хвърлени в една инфлационна печка. Те са гориво за нея и надлежно топлината от инфлацията продължава да пораства. Колкото повече средства се отделят за нея, толкоз повече ще продължи да пораства тя”, сподели той.

Затова приканва ръководещите да таргетират групите, които могат да се възползват от понижението. А дали ще станем очевидци на нов скок в цените на литър бензин и дизел зависи от интернационалните пазари, разясни Кръстев.

„ Ако Русия успее да понижи производството на нефт с 30%, това може да докара до 80% скок на цената на суровия нефт, който те доставят в Европейски Съюз. За страдание това значи, че в действителност може да отидем във високите стойности - до 5- 6 лева.”, разяснява икономистът.

Шофьори обаче се надяват да продължат да икономисват, до момента в който зареждат.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР