За месец декември 2022 г. на територията на Областна дирекция

...
За месец декември 2022 г. на територията на Областна дирекция
Коментари Харесай

Агенцията по безопасност на храните извършила над 800 проверки във Варна за месец

За месец декември 2022 година на територията на Областна дирекция по сигурност на храните (ОДБХ) във Варна са осъществени общо 822 инспекции по формален надзор и изключителни инспекции на обекти за произвеждане, търговия на едро и дребно с храни и заведения за публично хранене.

Това оповестиха от пресцентъра на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) след питане на Moreto.net.

От тях 70 са тематични инспекции за празника Никулден и 102 са изключителни инспекции за съблюдаване условията на Наредбата за млечни артикули.

За откритите несъответствия са издадени 10 акта и 48 наставления . Възбранени и ориентирани за заличаване са 12 кг храни от скотски и неживотински генезис .

Сред откритите нарушавания от инспекторите във Варна са: разбъркване на млечни и имитиращи артикули при влагането им в тестени закуски, без това да е оповестено на потребителите; даване на заблуждаваща информация на потребителите върху етикетите; предложение на сирене с нараснало водно наличие, което не е авансово опаковано; спиране на хладилната верига; негодни за консумация храни; храни с изминал период на годност; обекти без регистрация по Закона за храните.

Общо 12 490 планови инспекции по формален надзор на обекти за произвеждане, търговия на едро и дребно с храни и заведения за публично хранене е направила Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) в цялата страна през декември 2022 година

Според систематизираните данни от Областните дирекции по сигурност на храните са формирани 81 акта, 401 наставления и краткотрайно са затворени 3 обекта на териториите на ОДБХ в Бургас, Сливен и Пловдив.

Възбранени и ориентирани за заличаване са общо 1220 кг храни от скотски и неживотински генезис от предприятия, хранилища и обекти за търговия на едро и дребно, и заведения за публично хранене.

Извънредни инспекции в последния месец на годината бяха осъществени на всички млекопреработвателни предприятия, произвеждащи саламурени сирена , обекти за дистрибуция (търговия) на едро и дребно на храни, в това число и заведения за публично хранене в страната.

Целта на тези инспекции беше определяне на сходството на предлаганите и създадени сирена с условията на Наредбата за характерните условия към млечните артикули, показват от БАБХ.

След 1744 инспекции инспекторите са съставили 17 акта за административни нарушавания, 26 наставления, 4 разпоредби за прекъсване от реализация на храни и връщане на доставчиците за премахване на несъответствията, както и 1 акт за предписание за заличаване на 216 кг краве сирене в млекопреработвателно дружество за противоречие по физикохимични индикатори.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР