За мен ще бъде сериозен риск да пътувам до България.

...
За мен ще бъде сериозен риск да пътувам до България.
Коментари Харесай

Лидерът на кампанията за закона "Магнитски": За мен ще бъде сериозен риск да пътувам до България

" За мен ще бъде сериозен риск да пътувам до България. Бях предизвестен, че пожертвам да бъда предаден на Русия ". Това съобщи в изявление за БНР водачът на акцията на закона " Магнитски " Бил Браудър.

" Няма да пътувам до България, тъй като не ми наподобява на страна, която напълно зачита върховенството на закона. За мен ще бъде сериозен риск да пътувам до България. Бях предизвестен, че пожертвам да бъда предаден на Русия ", сподели той.

Американо-британският предприемач Браудър оглавяваше капиталовия фонд " Хермитидж Капитал ".

Адвокатът Сергей Магнитски защитаваше ползите му, откакто управляващите в Москва заведоха дело против фонда. Магнитски уличи висши съветски служители в данъчна машинация за 230 милиона $, след което беше задържан и умря в пандиза през 2009 година Твърди се, че бил изтезаван и му е била отказана здравна помощ.

Браудър съобщи, че след неговата кончина е решил да приключи активността си като предприемач и да насочи силата си към тези, които го убиха. Той не е удовлетворен от европейския еквивалент на закона " Магнитски ":

" Не, не съм. Ако сравните европейския законодателен акт с американския, канадския, английския или австралийския, ще видите, че той не влючва корупцията. Напълно безсмислено е да има друг закон " Магнитски " в Европа, тъй като това значи, че в случай че сте подкупен деспот и дойдете в Европа, си запазвате благосъстоянието тук без никакви последствия. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде обещание по време на мандата й това да бъде променено и поправено, само че не се случи, а би трябвало да стане в бъдеще в Европа ", сподели още Бил Браудър.

Интервю с Бил Браудър пред :

- Г-н Браудър, удовлетворен ли сте от признатия от Европейски Съюз еквивалент на закона " Магнитски ", по-известен като световен санкционен режим за нарушавания на правата на индивида?

- Не, не съм. Ако сравните европейския законодателен акт с американския, канадския, английския или австралийския, ще видите, че той не включва корупцията. Напълно безсмислено е да има друг закон " Магнитски “ в Европа, тъй като това значи, че в случай че сте подкупен деспот и дойдете в Европа, си запазвате благосъстоянието тук без никакви последици. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде обещание по време на мандата ѝ това да бъде променено и поправено, само че не се случи. А би трябвало да стане в бъдеще в Европа.

На въпрос дали ще лобира за тази смяна, Бил Браудър отговори утвърдително и разясни по какъв начин ще го направи:

- Както съм го правил постоянно. Като работя с Европейския парламент и с обособените страни-членки. Проблемът, който би трябвало да бъде поправен, е явен. Той трябваше да бъде поправен от дълго време.

- Браудър сподели, че работи по въпроса със страните-членки, само че добави, че България не е измежду тях. На въпроса ми за какво, той отговори:

- Не познавам български политици. Но мисля, че България е добър образец, откакто имаме такива, които са глобени по американския закон " Магнитски “. Доколкото разбирам, един даже беше в кабинета.

- Имате ли информация за активността им?

- Само в общи линии. Но знам, че в американския лист " Магнитски “ има хора от България.

- Преди пет години заявихте, че не сте пътували до България, тъй като не сте наясно дали пътуването ви до такава степен би било безвредно и тъй като тя е евентуално доста близка с Русия. Имате ли към момента такива опасения?

- Няма да пътувам до България, тъй като не ми наподобява на страна, която напълно зачита върховенството на закона. За мен ще бъде сериозен риск да пътувам до България. Бях предизвестен, че пожертвам да бъда предаден на Русия.

- Убеден ли сте, че това може да се случи?

- Не съм уверен, само че мисля, че има известна възможност. Ако се окажа назад в Русия, ще умра. Дори да има дребна възможност да бъда изпратен в Русия, това значи, че ще умра. Не желая да се подлагам на подобен риск. Като дойда в Брюксел, знам, че белгийското държавно управление няма да ме изпрати в Русия. Но не съм сигурен, че и в България ще постъпят по този начин с мен.

- По време на полемиката казахте, че съгласно вас Борис Немцов е погубен поради връзката му с приемането на американския закон " Магнитски “. Можете ли да го докажете?

- Не мога. Но имам вяра в това. Защото Путин ненавижда закона " Магнитски “ повече от всичко на света. Той направи собствен външнополитически приоритет актът да бъде отритнат. След като бе признат, видяхме по какъв начин той се опита да убие Владимир Кара-Мурза. И имам вяра, че Борис Немцов бе погубен по същите аргументи.

- Смятате ли, че законът " Магнитски " е ефикасен против диктатурата на Путин?

- Знаем, че е потребен поради метода, по който Путин му се разгневи. След като законът бе признат през 2012 година, той ме преследва по целия свят. Иска да бъда задържан и екстрадиран. Използва всички свои запаси и сила против мен. Знаем, че той ненавижда закона " Магнитски “, тъй като се употребява за санкциониране на всички публични представители поради противозаконното навлизане в Украйна.

- Войната обаче към момента продължава...

- Законът " Магнитски " самичък по себе си не може да спре войната. Но съответните доставки на оръжие, съответното санкциониране на олигарсите и съответните наказания против съветския нефт евентуално ще отслабят властта му съществено.

- Вчера Съдът на Европейски Съюз реши де анулира европейските наказания против двама съветски олигарси – Михаил Фридман и Пьотр Авен. Какво е вашето мнение?

- Мисля, че е тъпо. Смятам, че санкционирането на олигарси е доста значима част от процеса да се потърси отговорност от Русия за нахлуването в Украйна. И фактът, че в този момент вадят олигарси от листата, е доста неприятна наклонност.

На въпрос притеснява ли се, че някои от глобените по закона " Магнитски " в Съединените щати могат да завоюват каузи в американски съдилища и да бъдат извадени от листата, Браудър отговори, че надали това ще стане.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР