За мен реален проблем с лицата, които са настанени в

...
За мен реален проблем с лицата, които са настанени в
Коментари Харесай

Шефът на Агенцията за бежанците: Не бих казала, че е безопасно

За мен действителен проблем с лицата, които са настанени в трите центрове, няма в степента, в която в последните дни сме очевидци на всеобщо говорене и спекулиране с конкретиката в разнообразни медии, да не приказваме в обществените групи. Това сподели Мариана Тошева - ръководител на Държавна организация за бежанците.

Тя увери, че центровете за настаняване на бежанци сега са запълнени на 43%, което се равнява на към 1600 индивида, предава националната телевизия. Центърът в " Овча купел " е напълнен на 78% към днешна дата, а във " Враждебна " от 300 души потенциал са настанени 216. Във " Военна рампа " от 650 - 194 са потърсили леговище.

" Има спад. Той не е необикновен поради зимния сезон ", уточни Мариана Тошева.

От Държавна организация за бежанците още през 2022 година предизвикват диалози с Министерство на вътрешните работи, от които желаят да поемат защитата на центровете, заради бързото запълване на потенциала и профила на настанените. В момента в центровете се случват по думите на Тошева " произшествия от битов темперамент ".

" Те като цяло са доста редки. Тази година това е първият ни случай. Извън центровете - това са живи хора, разнообразни хора. Не може да се твърди, че произшествия, които са се случили или са предизвикани от чужденци, са тъкмо от лица, търсещи протекция, които излизат от тези центрове. Както и Министерство на вътрешните работи удостовери откакто организира съответните дейности ".

" Проблемът е до каква степен една компания, която охранява, реализира надзор върху пропусквателния режим, както и надзор и вътре в самия център. За страдание компаниите не съумяват, както предходните, по този начин и актуалните, които са три разнообразни ".

Мариана Тошева уточни, че след сирийската рецесия средствата за защитата на центровете, както и за храна на настанените, ще бъдат изчерпани още в границите на тази година.

" И по-късно тези средства ще бъдат поети от Държавен бюджет, както е във всички страни, тъй като това са съществени действия ".

Тя уточни, че за защитата на всички центрове сега се дават към 300 000 лв. на месец общо на всички компании.

На въпрос дали е безвредно да се разхожда човек и да е спокоен към бежанските центрове тя отговори: " Не бих споделила, че е безвредно в смисъл, в който е да кажа, че е безвредно за мен в квартала, в който пребивавам. Така, че заплахата, в случай че я назоваваме такава, не е по-различна от тази в други квартали на града ".

Тя е уверена, че когато има засилено полицейско наличие, това основава почит у настанените в центровете, които са в огромната си част мъже от Сирия.

" Много елементарно при тях, поради това, което са претърпели, се палят, избухва напрежение, което те изливат на открито ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР