За мен процедурата по избор на независим главен прокурор не

...
За мен процедурата по избор на независим главен прокурор не
Коментари Харесай

Румен Радев: Не искам България да катастрофира от самодоволство


За мен процедурата по желание на самостоятелен основен прокурор не се покрива с визиите ми за законодателен развой. Къде е публичното разискване, къде е оценката на влияние? Този проблем за ефикасното следствие на основния прокурор се слага от 10 години, само че едвам в този момент, когато господин Борисов е в залеза на своето ръководство, той излиза и дава решение в границите на двайсет минути. Това показа за предаването ''Лице в лице'' по bTV президентът на България Румен Радев.

,,С интерес ще проследявам дебатите в Народното събрание и за мен е забавно какво мислят българските народни представители по този законопроект и дали не влиза в колизия с Конституцията. Какво е тяхното мнение, че се вкарва една нова мощна фигура, която не е регламентирана в Конституцията? Ако този нов самостоятелен основен прокурор наруши закона, кой ще го проверява? Може би отново основният прокурор? Виждате, че казусът е доста бездънен. Неслучайно Венецианската комисия издаде рекомендации за дълбоки промени, за нови правила и еволюция на политическата просвета, а това е непостижима задача за един презрял стадий от управлението'', разяснява още президентът.

,,Защо да върша партия? Може би господин Борисов не е стигнал до член 164, където написа, че президентът има самодейността да внася промени в Конституцията. Моята мотивация за такива промени не е функционалност от желанията на партия ГЕРБ. За тях явно публичното мнение няма значение. Но спор по този въпрос ще има и в него няма по какъв начин да разграничим прокуратурата от цялата правосъдна система. Във времена, в които разделянето на управляващите се изпразва от наличие, когато Народното събрание приема лобистки закони, когато държавното управление харчи на мрачно милиарди остатъци, когато се шири безотговорност на престъпност и корупция, ние би трябвало да преосмислим ролята и мястото на българските институции, тъй като не трябва да разрешаваме да има паралелна власт'', показа президентът Радев.

,,Неведнъж съм казвал, че българите ще заживеят почтено, когато възпитат политиците да живеят единствено от заплатата си. За задачата би трябвало да бъде наложена непримиримостта на жителите да желаят институциите да работят в тяхна изгода, да бъде наложена независимост на медиите и проверяващите публицисти и не на последно място би трябвало да бъдат наложени мощни и самостоятелни съд, прокуратура и КПКОНПИ. Затова са значими тези промени в Конституцията, те са сложни. Само по този метод ще има правда и справедливост'', изясни той.

,,Не приказвам черногледо, а амбициозно. Факт е, че сме изостанали доста от другите източноевропейски страни. Ако не кажем къде са проблемите, със блаженство няма да ги решим. Така че това моето е натурализъм, тъй като не желая България да катастрофира от самодоволство'', означи президентът.

,,Не подписах указа за Иван Гешев, тъй като нямаше спортна процедура. Трябва да има конкурентност, бистрота, отчетност и отговорност и това важи във всяка една сфера, освен за избора на основен прокурор. Трябва да си задаваме въпроса по какъв начин строим, по какъв начин образоваме децата си... от тези неща зависи методът ни на живот. А изборът на нов основен прокурор не е нещо нереално. Начина на взимане на решения има директно въздействие върху нас, тъй като ние сме страна с лимитирани запаси - естествени, стопански, финансови и демографски. Така че чакам гражданското общество да осъзнае своята мощ и не да моли, а да упорства да се съблюдава законът. Иначе за мен изобщо не е значимо какъв брой време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда'', акцентира още той.

,,Полковник Георги Гешев има дълга кариера в НСО - доста преди брат му да влезе в прокурорските среди и да стане основен прокурор. Той беше назначен като началник на моята директна защита и аз съм с отлични усещания от него, защото той е един прелестен експерт и човек. Но също по този начин желая да отбележа, че той от дълго време не е част от моята директна защита. А Иван Гешев беше в президентството, тъй като такава е процедурата, при мен - просто организирам сказка с кандидатите'', обясни Румен Радев.

,,Не би трябвало да се съобразяваме със заканите на господин Путин, би трябвало да се съобразяваме с нашите упоритости. Правителството поставя старания, само че някои неща би трябвало да се отчетат - това закъснение си има цена. Българите с нашите пари плащаме, с цел да може съветският газ да стигне до Европа. Трябва да забележим какъв е проектът за изплащането и връщането на тези пари'', разяснява президентът тематиката и с ''Турски поток''.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР