За мен проектът АЕЦ "Белене" е неизбежен, само че правителството

...
За мен проектът АЕЦ "Белене" е неизбежен, само че правителството
Коментари Харесай

Трайчо Трайков за АЕЦ "Белене": Руснаците няма да искат фиксирана цена, но...

За мен планът АЕЦ "Белене " е неминуем, единствено че държавното управление се пробва да го избегне, като забавя процедурата по желание на стратегически вложител. Това показа в студиото на ''Плюс-минус'' в ефира на Нова телевизия енергийният специалист Еленко Божков.

По думите му от евентуалните кандидат-инвеститори само съветската страна има най-големи шансове да се заеме с този план.

,,Руснаците няма да желаят закрепена цена, само че ще упорстват за политическа сигурност, тъй като представете си на следващия ден да дойдат някакви ''зелени'' и решат да прекратят плана, тогава какво вършим?'', разяснява Божков.

,,Проектът не е неминуем, по-скоро не наподобява да е вероятен. Но ако се реализира, тогава ще би трябвало да купуваме новата електрическа енергия на цена 4-пъти по висока от сегашната'', добави по тематиката и другият енергиен специалист в студиото Трайчо Трайков, съгласно който надали ще се откри вложител за атомната централа.

,,Ако АЕЦ ''Белене'' беше издигната, в този момент щяхме да разполагаме с 4000 мегавата, които нямаше да изнасяме, просто тъй като цената му щеше да е над пазарната'', съобщи Трайков и показа, че бъдещето на енергетиката не е във въглищата, а в комбинацията от нови технологии за произвеждане на електрическа енергия и цифрови мрежи.

Според него до 2040 година България няма да има потребност от нова централа, тъй че до тогава би трябвало да използваме всичко, което ще предложат новите технологии.

От своя страна Еленко Божков изрази песимизъм по отношение на новите технологии и добави, че в случай че такива бъдат въведени у нас в енергетиката, ще дойдат ''големите далавери''.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР