За мен е ясно, че Има такъв народ ще върнат

...
За мен е ясно, че Има такъв народ ще върнат
Коментари Харесай

Албена Белянова: Има такъв народ ще върнат мандата, ако няма изненада в последния момент

За мен е ясно, че " ИТН " ще върнат мандата, в случай че не стане изненада в последния миг. Това съобщи в предаването " юрист Албена Белянова.

" Има доста сериозен напън да бъде образуван кабинет -  от една страна от хората, които желаят да запазят досегашния модел, а въпреки това от тези, които влязоха в Народното събрание, само че имат подозрения дали ще го създадат още веднъж ", счита тя.
Адвокат Белянова показа и усещанията си от първото съвещание на Комисията по проверка за активността на държавното управление, на която взе присъединяване като специалист.
" Самата аз бях доста скептична, когато госпожа Манолова направи предлагането за съставяне на такава комисия. Първо, тъй като интервалът от три месеца е прекомерно къс. Огромна е информацията, която ще бъде събрана освен от държавните институции, само че и от жителите, които изпращат сигнала. Само до през вчерашния ден те са над 50.
Основното нещо е, че в нашата страна има институции, на които е предоставено да правят инспекции - прокуратура, ДАНС, АДФИ, КПКОНПИ, Инспекторатите по министерствата. Това са една немалка група служители, на които това им е работата. Всяка инспекция трае най-малко месец, а тук се касае за един 10-годишен интервал и над 200 институции. Да не приказваме какъв брой са комерсиалните сдружения с над 50% държавно присъединяване.
Самата комисия надали ще успее да ревизира даже 1/100 от ръководството за тези години. Но в случай че комисията успее да осветли информация, която до този миг е била прикривана от обществото, това ще бъде от изгода за всички ни.
На мен даже по Закона за достъп до социална информация, си разрешават да ми отхвърлят да дават данни. Но на народните представители не биха отказали, още повече при промени в изпълнителната власт, уточни Белянова.
Част от институциите още не са ми дали информация, поискана от мен. Едните са от ЦИК, а другите са КФН. От регионалните управи пък, не получих само от шефа на Кърджали. Убедих се, че самия Закон за социална информация не се ползва законосъобразно от обособените субекти, съобщи тя. 
" Има и институции, които се базират на държавна загадка - ДАНС, ДАР, ДАТО. Аз не мога да схвана каква държавна загадка би могла да бъдат да вземем за пример колите, които са платени с парите на всеки един от нас. " Тя уточни, че е завела каузи против отхвърли на ЦИК и КФН за даване на информация.
" Държавата ни е овладяна. Малкото свободни в страната бяха президентството, адвокатурата и някои медии. Получи се едно събуждане с митингите през лятото. "
Белянова счита, че рухването на България в класацията за свободата на словото от Репортери без граници е обективно. Тя даде образец за преследвани и сплашвани публицисти като Николай Стайков от АКФ, както и полицейското принуждение, упражнено върху Димитър Кенаров.
" Действията на Борисов за редене на държавно управление и министри от болничното заведение са обидни. Това демонстрира Борисов в светлината на един нерешителен човек, който е паникьосан. За ГЕРБ изборите бяха изгубени, макар корпоративния избор, овладяната страна и голямата помощ, оказана им от ЦИК и Информационно обслужване. Родната администрация пък е цялостна с родственици, калинки и други цветя и животинки, уточни Белянова.
" При сформиране на кабинет в този момент, новите партии не биха имали спокойствието да ръководят, без да им бъдат извивани ръцете. В последните години от ръководството на ГЕРБ, Движение за права и свободи имаше тази роля да не носи никаква отговорност, само че да получава облаги.
Нужни са честни и грамотни хора в ръководството. Говоря за държавната администрация. Много е значимо да се вкара механизъм за действително търсене на отговорност от държавните чиновници ", приключи тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР