За мен е разумно да се забрани износът на дизелово

...
За мен е разумно да се забрани износът на дизелово
Коментари Харесай

Вицепремиерът Алексиев: Разумно е да се забрани износа на дизелово гориво

За мен е рационално да се забрани износът на дизелово гориво, произведено от рафинерията в Бургас. Не е вярно на " Лукойл Нефтохим " да се даде цялостна опция за експорт на всички петролни артикули, които създава от съветски нефт. Тази опция би трябвало да е годна за продукцията, която не може да се пласира на българския пазар. Това заяви днес вицепремиерът и министър на превоза Христо Алексиев по време на парламентарния надзор.

Алексиев изясни, че  България води договаряния с Европейската комисия (ЕК)   да има право да изнася единствено горивата от съветски нефт, които не могат да се продават на вътрешния пазар. Потреблението на горива в България  е  над 3 млн. тона, от които 2,5 млн. тона дизел. В Европа има дефицит на дизелово гориво. Ако се наложи България да го внася, цената ще бъде прекомерно висока, изясни Алексиев.

При производството на дизел за нашия пазар  остават нискооктанов бензин и други деривати. Те не могат да бъдат продавани у нас, защото не отговарят на екологичните правила и са със забрана  за употреба в Европейски Съюз. Заради това България упорства да изнася тези горива, а експортът на дизел да бъде неразрешен, с цел да се защитят правата на българските консуматори, аргументира се Алексиев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР