За мен е привилегия да се обърна към вас, представителите

...
За мен е привилегия да се обърна към вас, представителите
Коментари Харесай

Радев: Най-големият проблем е огромната зависимост на местната от централната власт

За мен е привилегия да се обърна към вас, представителите на локалната власт в края на един от най-предизвикателните мандати в новата ни история. Това сподели   президентът Румен Радев в Пампорово, по време на присъединяване си в заключителната конференция на НСОРБ за общински мандат 2019-2023 година, съобщи кореспондент на " Фокус " .

" Това е мандатът, белязан с невиждани районни, световни рецесии – коронавирус, мигрантски талази, война, инфлация, политически рецесия, естествени бедствия, растяща паника. Възползвах се от поканата, с цел да изразя благодарност към всички вас. Именно вие преведохте хората в тези рецесии. Именно вие олицетворявахте страната и вдъхвахте убеденост даже когато виновните институции абдикираха. Много от провокациите са зад тила ви, други нови занапред ще слагат на тествания вашите благоприятни условия и лидерски качества, най-много за тези от вас, които ще поемат предизвикването продължат да ръководят и през идващите години. Това през което преминахте ви направи по-силни, по-мъдри и уверени “, добави президентът.

Той не скрия своята вътрешна задоволеност от обстоятелството, че за тези 4 година, България доста се промени. " Цифрите приказват сами за себе си – от 120 милиарда лева, Брутният вътрешен продукт през 2019 г, за миналата година той към този момент е 165 милиарда лева От експорт 76 милиарда лева през 2019 година, за м. година, той към този момент е 113 милиарда лева Това са последни данни от Българска народна банка от преди няколко дни. Това е артикул, чието произвеждане и напредък е проведено от вас. Вие успяхте да работите интензивно да работите с наши и непознати вложители, да разгърнете нови производства да притегляте непрестанно и европейско и национално финансиране за инфраструктура и за обществени стратегии. Успяхте да работите с бизнеса, за поощряване на корпоративната обществена отговорност, за възстановяване непрестанно за стандарта и качеството на живот, за възстановяване на виталната среда. Наскоро посетих високотехнологичен център, надалеч от София, събрал стотици млади надарени хора. Бяха съумели да върнат над 100 млади българи да работят там. Това не първата бяла лястовица – такива процеси към този момент текат и на други места “, означи президентът.

Той открои и главните проблеми и те са демография, растящите районни несъответствия и неравенства, провокациите пред пограничните планински райони, ниското възнаграждение на общинската администрация на фона на растящи задължения и увеличени пълномощия, неналичието на фрагменти – доста комплициран развой, чието отрицателно въздействие се усилва и от изоставянето на просветителните стратегии ориентирани към потребностите на локалния бизнес. Най-големият проблем е към момента голямата, а тук-там и цялостната взаимозависимост на локалната власт от централната власт, безапелационен е Радев.

Той се обърна към кметовете от страната, като уточни, че те са рекордьори, тъй като в този мандат им се е наложило да работят със 7 държавни управления. " Трябва да сте доста изкусни във вашата работа, с цел да се настроите бързо с планове, с обмисляне, с цел да вървите напред макар политически разтърсвания. Убеден съм, че вие сте видели от вашата работа със служебния кабинет на Гълъб Донев, че изпълнителната власт би трябвало, само че и може да работи в полза на жителите и развиването на българските общини. Убеден съм, че сте усетили това качество на разговора, откритостта, готовността да се оказва помощ и във значими процеси по какъв начин да се развиват по-устойчиво общините. Така че във всички равнища на ръководството да има ясна връзка, да има разговор и уточняване на задачите в една посока “, посочи Радев.

Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР