За мен е особено удоволствие днес да удостоя шест бележити

...
За мен е особено удоволствие днес да удостоя шест бележити
Коментари Харесай

Радев към български учени: Подобрявате качеството на живот в България и ни прославяте зад граница

За мен е изключително наслаждение през днешния ден да удостоя шест бележити българи, които се употребяват с изключително публично доверие и почитание. Постигнатите от тях резултати освен усъвършенстват качеството на живот на хората в страната, само че утвърждават качеството на родината зад граница.

Това сподели президентът Румен Радев, който удостои с висши държавни оценки изтъкнати български учени, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Радев връчи медал " Стара планина " – първа степен на проф. Камен Велев за заслуги в региона на техническите науки в България.

Проф. Атанас Куртев беше почетен с медал " Стара планина " – втора степен за принос в региона на културата и изкуството.

Проф. Петър Делев, проф. Стефан Костянев и юрист Даниела Доковска бяха удостоени с ордени " Св. Св. Кирил и Методий " – огърлие.

Проф. Делев получи ордена за заслуги в региона на античната история и тракологията, проф. Костянев за принос в развиването на здравната просвета и образованието, а юрист Доковска за изключително значимите ѝ заслуги за развиването на правната просвета и юридическото обучение.

Проф. Божидар Божинов беше отличен с медал " Св. Св. Кирил и Методий " – първа степен за активността му за развиването на образованието, науката и строителното дело в България.

" С труда си те способстваха за напредъка на България и за научното израстване на генерации експерти в разнородни области ", означи президентът и добави, че постигнатите от тях резултати освен усъвършенстват качеството на живот на хората у нас, само че и утвърждават престижа на нашата татковина зад граница.

" Позволете ми през днешния ден да изразя своето надълбоко почитание към техния безрезервен труд за издигане на още по-високо ниво на българските просвета и обучение, нематериалност и просвета, за развиването на медицината, за възхода в региона на човешките права и техническите науки, за внедряването на нови научнообосновани правила и стандарти, водещи до по-високо качество и сигурност на строителството в България ", акцентира Радев.

Държавният глава се обърна към отличните с думите, че днешната гала е израз на благодарност на цялото ни общество за постигнатите от всеки един от тях резултати. " Те са освен незабравим български принос към науката и образованието в областта на медицината, историята, културата, правото, химията и строителството, само че те са и мощен подтик за прогрес, с помощта на вашата посветеност, твърдоглав труд и безрезервност ", съобщи той.

" Вярвам, че вашите отговорно отношение към развиването на страната ни, към построяването на знаещи, можещи, здрави и духовно извисени младежи, към основаването на условия за реализация тук, у нас, ще продължи да ви свързва и сплотява и ще бъде значима цел за всички ваши многочислени и почтени почитатели ", заключи президентът.

От името на всички наградени, проф. Камен Велев изрази признателност за удостояването им с най-високи държавни оценки, които са самопризнания за дългогодишната и неуморната им активност за развиване на образованието, науката и културата. " Надяваме се, че, въпреки и с малко, всеки, съгласно своите сили и качества, е съдействал за построяването на едно по-модерно, по-справедливо и по-солидарно общество ", сподели още той. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР