За мен е чест да се срещам с парламентаристи от

...
За мен е чест да се срещам с парламентаристи от
Коментари Харесай

Столтенберг: Живеем в един по-опасен свят и НАТО трябва да реагира на тази трудна обстановка на сигурността

За мен е чест да се срещам с парламентаристи от целия свят, тъй като тъкмо парламентите вземат решение какво се прави в НАТО и съставляват демократичните институции, които Алианса пази. Така стартира речта си генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на военния алианс, която се организира в България.

Той поздрави Швеция, поради пълноправното участие в НАТО.

„ Ние успяхме да се пригодим към един изменящ се свят. На срещата на върха във Вашингтон ще покажем, че НАТО се трансформира и приспособява. Сега живеем в един по-опасен свят и НАТО би трябвало да реагира на тази сложна конюнктура на сигурността ", сподели Столтенберг.

Той уточни, че главната цел на НАТО не е да се бори против войната, а да я предотвратява и да подсигурява мира. „ Предотвратяването на войната се прави посредством въздържане и защита ", акцентира Столтенберг. Той добави, че би трябвало да се подсигурява, че офанзива против една страна ще провокира отговор от целия Алианс.

„ Имаме една нападателна Русия, която употребява мощ против съседи на НАТО - Украйна, Грузия, Молдова ", съобщи още той.

„ Във Вашингтон би трябвало да покажем, че ние работим върху проектите за въздържане на войната и защитата, само че проекти без нужните сили нямат стойност ", сподели Столтенберг.

Той съобщи, че втората съществена тематика на срещата във Вашингтон ще бъде войната в Украйна. „ Русия би трябвало да спре да атакува една суверенна страна. Това е неприемливо. Съюзниците от НАТО предоставиха невиждана помощ на Украйна. Необходима е и филантропична, и икономическа такава. Когато приказваме за военна помощ, 99% от нея е предоставена от Алианса, което даде опция на украинците да освободят 50% от територията, която Русия окупира при започване на войната ", сподели още Столтенберг.

Той сподели, че за украинците ще бъде доста мъчно, в случай че не получат поддръжка за въздушната си защита. Недоставянето на обещаното докара до съществени последствия, сподели още генералният секретар на НАТО.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР