За мен е чест да бъда тук, където най-светлите и

...
За мен е чест да бъда тук, където най-светлите и
Коментари Харесай

Румен Радев: В Брацигово разказите за смелост и саможертва са мост към предците

За мен е чест да бъда тук, където най-светлите и трагични събития са родова памет, фамилни мемоари и персонална орис, където всяко място носи история и където разказите за храброст и всеотдайност са мост към предците. Това сподели в словото си президентът пред стотици поданици и посетители на Брацигово на честването на 148 години от Априлското въстание в града. 

Израсли в полите на античните Родопи, брациговчани са образец за свободен дух и геройство. Така е през днешния ден, по този начин е било в решителните дни на Априлското въстание. Както умелите ръце на брациговските майстори са издигали здрави каменни здания, по този начин настойчиво се е въздигала и вярата в свободата и тук са се полагали темелите на нова свободна България, добави президента.

Радев уточни, че Брацигово посреща с невиждана наслада вестта за протеста през 1876 година. Той напомни думите на Захари Стоянов, че " Брацигово въстава цяло, като един човек ". " Градчето посреща жадните за кръв и плячка башибозушки орди с тътена на черешови топчета. Шестнайсет дни в неравномерен пердах удържат на техния припадък. Неповторим остава светлият лик на Васил Петлешков, отказал да престъпи клетвата си и да отстъпи от достолепието си на човек. Петлешков избира умишлено и уверено мъчителната гибел, с цел да стане вечно един от праведните светци на българската национална гражданска война ", означи.

Президентът съобщи, че думите на Васил Петлешков: " Сам съм други няма, аз заповядвах, други не търсете " и през днешния ден свистят като плесница в лицето на тези, които под паника бягат от отговорност и по всякакъв начин се пробват да я трансферират другиму.

" Вече 148 години подвигът на Брацигово остава един от знаците на Априлското въстание, оставило след себе си 30 000 жертви. В битката за независимост умира цветът на нацията - тези, за които тя бе по-скъпа от живота. Тяхната саможертва- осъзната и призната, стресна цяла Европа. След героизма и кървавия разгром на въстанието никой към този момент не дръзна да оспори, че българският народ заслужава своята независимост ", съобщи още президентът.

По думите му през днешния ден от нас, признателните потомци, зависи да пренесем във времето всеотдайността и родолюбието на предците ни. Нашият дълг към всички тези, които саможертвено разпалиха пожара, с цел да възкръсне и пребъде България, сподели в умозаключение президентът.

Президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили одобри почетния строй на представителните роти от Асеновградския гарнизон.

Честванията в Брацигово приключиха с тържествена заря-проверка, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР