За мен е чест да бъда сред представителите на една

...
За мен е чест да бъда сред представителите на една
Коментари Харесай

Радев пред българите в Прага: Благодарение и на вас, стокообменът България - Чехия се утрои

За мен е чест да бъда измежду представителите на една от най-старите, многочислени и проведени общности отвън България. Това съобщи президентът Румен Радев пред представители на българската общественост в Чехия на среща в българското посолство в Прага.

Държавният глава е на двудневно посещаване в Чехия по покана на своя чешки сътрудник Милош Земан, припомня Българска телеграфна агенция.

Българският президент поздрави присъстващите представители на българската общественост, че съумяват да създадат, тъй че да предадат на нашите деца българската възрожденската просвета, обичаи и език. „ Чувствам се горделив, че съм българин, тъй като оценката за вас е извънредно висока. “ Вие освен съхранявате българския дух, само че успявайки самостоятелно като персони, помагате извънредно доста на България да развиване връзки с Чехия.

Държавният глава заяви, че по-рано през днешния ден е взел участие в бизнес конгрес и сподели, че за последните 10 години България и Чехия са утроили стокообмена между тях, който надвишава 1,7 милиарда евро. Ръстът се мери с двуцифрени цифри, което значи доста, разяснява Радев и акцентира, че българската общественост в Чехия способства за този огромен триумф.

Президентът напомни, че връзките на България с Чехия датират още от 9-и век още с задачата на братята на Кирил Методий. По думите на президента през 19-и век доста чешки учени, хора на изкуството, архитекти, индустриалци дойдоха у нас, с цел да ни оказват помощ да изградим съвременни институции, индустрия, инфраструктура и културен живот на съвременна България. Виждам вас като посланици на България в Чехия, които подкрепят нашата просвета. Благодаря ви доста за това, че пазите нашия дух, обичаи и език и, че допринасяте с труда си за разкриване на нови хоризонти в българо-чешките връзки, съобщи още президентът Радев.

През 2021 година чешките туристи в България възлизат на 116 717 души. Осигуряването на благоприятни условия за туризъм за чешките жители е измежду предпочитаните задания на чешките държавни управления. Ползотворна форма на съдействие са взаимните българо-чешки патрули на българското Черноморие, които се реализират от 2013 година.
Българската общественост в Чехия има приет статут на малцинство от 2001 година По публични данни българските жители, пребиваващи на територията на Чехия, са 17 хиляди, сочи информация, предоставена от пресслужбата на президента.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР