За медицинската помощ по въздух се говори от месеци, а

...
За медицинската помощ по въздух се говори от месеци, а
Коментари Харесай

Здравното министерство публикува проекта си за спешна помощ по въздух

За здравната помощ по въздух се приказва от месеци, а през днешния ден от здравното ведомство оповестиха и по-конкретните параметри, заложени в плана. 

Предвижда се създаване на Център за незабавна здравна помощ по въздух, който ще бъде с предмет на активност оказване на незабавна здравна помощ на болни и потърпевши лица на местопроизшествието и по време на транспортирането; обезпечаване на медицински експерт или екип при осъществяване на въздушен превоз на донори на органи и на органи, предопределени за трансплантация, кръв и кръвни съставки, при нужда от придружаване; обезпечаване на медицински експерт или екип при осъществяване на въздушен превоз за потребностите на Министерството на здравеопазването, при нужда от придружаване; съгласуваност на дейностите по даване на превоз по въздух, както и при зародила потребност от профилиран въздушен превоз посредством междуструктурна връзка с Държавния авиационен оператор, центровете за незабавна здравна помощ, лечебните заведения, структурите на Министерството на вътрешните работи, районните здравни инспекции, Министерството на здравеопазването и други държавни институции и други За съставяне на Центъра ще са нужни 68 щатни бройки.

Около 15% от обитаемоте места са с време за достъп в диапазона над 30 минути, при които оказването на съответна здравна помощ при незабавни положения е мощно затруднено, като съществува известна неравнопоставеност на популацията във връзка с времето за достъп до незабавна здравна помощ, която съгласно европейските стандарти е най-ефективна, в случай че бъде оказана в границите на до 20 минути от случая, се показва в отчета на министър Меджидиев. 

Анализ за основаването на новия Център, включващ в структурата си четири бази за оказване на незабавна помощ по въздух - в София, в Долна Митрополия, във Варна и в Безмер, демонстрира, че ще са нужни спомагателни 8 500 000 лева, от които 6 800 000 лева годишно за хонорари на чиновниците. 

Първите два хеликоптера за потребностите на незабавната здравна помощ се чакат в България в средата на тази година.

Снимка: БТА

Една от площадките за медицински хеликоптери може да е в МБАЛ-Монтана

Една от площадките за хеликоптери за незабавната помощ по въздух може да бъде в МБАЛ " Доктор Стамен Илиев " в Монтана, а през днешния ден служебният министър обходи терена.

" Ще дава опцията самото лечебно заведение да направи документите и публичната поръчка, тъй че по отношение на техните потребности, на най-хубавото място, откакто консултантите от Министерство на превоза и Министерство на защитата дойдат да си кажат мнението къде да бъде позиционирана, вие да я изградите ", сподели Меджидиев, представен от БНР. 

Вече са набрани медиците, които ще обслужват въздушните коли за спешна помощ в страната. Курсът на образование стартира след седмица. 

" Много искащи имаме. Програмата е подготвена! След седмица започваме образованието, което ще бъде 10-дневно. То ще се организира във ВМА. Засега ние избираме единствено анестезиолози и специализанти по анестезиология ". 

В регионалната болница в Монтана Меджидиев беше за откриването на нов цифров графичен рентгенов уред в отделението по пулмология. За него здравното министерство отпусна 360 000 лв.. 

Снимка: БТА

Процедурата по освидетелстването от ТЕЛК ще се облекчи  

Пред публицисти в Монтана здравният министър сподели, че ведомството му работи за облекчение на процедурата за освидетелстване от териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК). В момента се обновяват осведомителните масиви, като това е предоставено на компания " Информационно обслужване ". Така периодите за освидетелстване ще се съкратят. 

Освен това ще се облекчи процедурата, като се даде опция експертните решения да се издават от завеждащи клиники и отделения. Така ще може да се избегне директната среща сред пациент и доктор и да се пресекат неприятни практики, разяснява министърът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР