За март инфлацията е 14%, което е по-малко от тази

...
За март инфлацията е 14%, което е по-малко от тази
Коментари Харесай

Никола Стоянов очаква още юни или юли инфлация под 10%

За март инфлацията е 14%, което е по-малко от тази през септември - 18,7%. Очаквам още юни или юли месец да имаме едноцифрена инфлация - под 10%. Към края на годината задачата ще е сред 5 и 7. Един от най-големите триумфи на държавното управление е преодоляването на цените на газа и респективно на горивата. Това сподели служебният министър на стопанската система Никола Стоянов пред NOVA.

По думите му е почнала наклонността за еволюционен спад на високите цени на горивата. " Много би било добре за страната да има постоянно държавно управление. Служебният кабинет не може да прави дълготрайни проекти и политики. Политическата неустойчивост е точно неналичието на обмисляне ", съобщи той.

" Това значи от 17 продуктови групи да има най-малко по един продукт с минимална надценка - до 10%. Ще бъдат неразрешени противоположните фактури, с цел да не си усилват изкуствено облагата веригите. В рамките на май е реалистично този план да влезе в Народното събрание и би трябвало бързо да мине ", предвижда министърът.

По тематиката за вероятен търговски картел министърът показа, че това ще дефинира Комисия за защита на конкуренцията, само че ясно се вижда, че цените на едро и дребно падат. " Бяхме постигнали най-малко да не се качват цените повече. Във веригата на доставки от цени на едро и цени на дребно се случва нещо. Комисия за защита на конкуренцията би трябвало да реши дали има непазарни съглашателства. Стремим се да покажем къде е казусът и да упражним надзор. В началото съотношението сред инспекции и открити нарушавания на КЗП беше 95%, а в този момент е 25% два месеца по-късно ", съобщи Стоянов. И посочи, че посредством уеб страницата за следене на цените информацията е на едно място и може да се направи разбор, само че и регулация.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР