За малко повече от месец Русия е загубила три военни

...
За малко повече от месец Русия е загубила три военни
Коментари Харесай

200 милиона отделени за 155 атаки срещу Черноморския флот на РФ: Има ли шанс да оцелее?

За малко повече от месец Русия е изгубила три военни кораба. На този декор стана известно, че Обединеното кралство е отпуснало на Киев целеви транш за битка с нашия Черноморски флот. Лондон заплаща 200 млн. паунда за неговото заличаване.

Сумата не поразява въображението, само че не може да се назова и дребна. Дали нашият зложелател ще успее да реализира задачата си и какво е належащо да се направи, с цел да не се случи това?

Предишния ден патрулният транспортен съд " Сергей Котов " беше атакуван от ято морски безпилотни летателни апарати " Магура V5 ". Първоначално бе обявено, че са атакували 15 безпилотни катера (БПК), съгласно ревизираните данни обаче в офанзивата са взели участие единствено пет морски дрона и за жалост всички са постигнали попадения.

По-късно хеликоптер Ми-8 на Росгвардия откри и смъкна шестия дрон: операторът му евентуално е чакал комфортен миг, с цел да нападна влекачите, които са почнали избавителна интервенция и са се опитвали да изтеглят развалената корвета назад в пристанището.

На сутринта, когато " Котов " стартира да потъва, към мястото на случая се доближава друга група от три украински безпилотни самолета. Но те бяха обстрелвани с картечници от влекачите.

Доколкото можем да преценим, проектът на съперника е бил първата огромна група БЕК да нападна патрулния транспортен съд и по този метод да отвори междина в периметъра за сигурност, а втората група да влезе в него и да се опита да нападна Кримския мост.

На интервенцията бяха изпратени общо девет BEC, от които шест бяха разпределени да нападат корветата. Цената на един морски дрон Магура В5 е 273 000 $. С елементарни калкулации дефинираме, че отпуснатите от британците 200 млн. паунда ще бъдат задоволителни за закупуването на 931 дрона от този вид.

При условно съответствие шест дрона на един транспортен съд излиза, че Лондон е спонсорирал 155 групови офанзиви, всяка от които с огромна възможност ще приключи със гибелта на нашия транспортен съд.

Защо условно? Смисълът е, че врагът може да нападна с по-малко дронове. Но тогава вероятността за заличаване на кораба понижава. Обратно, нашият екипаж може да бъде по-успешен и да изстреля десетина БЕК. В живота може да се окаже друго, само че ни би трябвало насочна точка, с цел да го проучваме. А тъжният образец със " Сергей Котов " е напълно подобаващ за това.

Трябва също по този начин да се разбере, че не всички средства, отпуснати от британците, ще бъдат употребявани за закупуване на безпилотни летателни апарати: част от парите ще бъдат употребявани за възнаграждение на логистични и други режийни разноски.

Не знаем по какъв начин ще бъдат разпределени средствата, отпуснати от британците; може да се окаже, че това е същата сума, която се употребява за възнаграждение на военновъздушните сили на НАТО за съгласуване на нападенията, а може и да не е.

Във всеки случай съкращаването на 30 % от дотацията за поддържащи разноски наподобява рационално съмнение. Следователно остават 100 английски награди за набези.

Пребити, само че живи

Както може да се съди от откритите източници, в Черноморския флот към момента са останали много кораби. Говорейки за огромните бойни кораби, разположението е следното: патрулните кораби " Ладни " и " Питливи ", както и фрегатата " Адмирал Макаров ", остават в 11-а бригада противолодъчни кораби.

Наборите му " Адмирал Есен " и " Адмирал Григорович " преди началото на специфичната интервенция отиват в Средиземно море, а в битката за Черно море не вземат присъединяване.

Те са придружавани от корветата " Меркурий ". Тя е издигната от " Северная верфь " и е предадена на флота през юли 2023 година, заради което не може да премине към мястото на службата (след началото на специфичната интервенция Турция, в сходство с Конвенцията от Монтрьо, затвори прекосяването на военни кораби през проливите Босфор и Дарданели).

Четири от четирите огромни десантни кораба остават в състава на 197-а бригада десантни кораби: " Орск ", " Ямал ", " Азов " и " Николай Филченков ".

Големите десантни кораби от Северния и Балтийския флот също са трансферирани в Черно море преди началото на ССО:

- " Оленегорск Горняк " ;

- " Минск " ;

- " Калининград " ;

- " Георгий Победоносец " ;

- " Корольов " ;

- " Пьотър Моргунов ".

По време на военните дейности " Оленегорск Горняк " и " Минск " са развалени и са в ремонт.

От корабите с по-малък тонаж множеството не престават да служат. За да не претрупваме публикацията с детайлности, бихме желали да отбележим, че сега на въоръжение са 36 дребни противолодъчни кораби, ракетни катери и спомагателни съдове с друго предопределение.

През двете години на войната украинците съумяват да унищожат:

- ракетния крайцер " Москва " ;

- десантните кораби " Саратов ", " Новочеркаск ", " Цезар Куников " ;

- ракетния катер " Ивановец " ;

- два десантни катера от плановете Д-144 и Д-310;

- избавителният транспортен съд " Василий Бех " ;

- два патрулни катера от плана " Раптор ".

Компетентният източник на " Цариград " е съобщил, че по негова преценка, даже като се вземат поради последните загуби, Черноморският флот е запазил не по-малко от 75 % от бойния си капацитет.

Тук обаче би трябвало да се върнем там, откъдето започнахме - към английския грант за унищожаването на съветския флот в Черно море.

Рамковите оценки демонстрират, че флотът има 49 надводни кораба. В същото време, в случай че вземем единствено огромните кораби, ще преброим единствено 13 пехотинци, от които два евентуално са в ремонт.

От друга страна, Лондон е платил за до 100 групови офанзиви от морски безпилотни самолети, всяка от които има огромен късмет да потопи наш транспортен съд. По две офанзиви на транспортен съд, в случай че атакувате всичко във флота. Или съвсем осем офанзиви на транспортен съд, в случай че преследвате огромните кораби.

Как да живеете с това?

Съществува мнение, че всички скъпи кораби би трябвало да бъдат изтеглени отвън ефикасния обхват на БИК. Местата за паркиране - затварят се с инженерни средства, с изключение на проникването на морските дронове в базите. След това би трябвало съществено да стартираме да превъоръжаваме корабите.

Опитът демонстрира, че най-лесно и дейно е да ги оборудваме с огромен брой кули с голямокалибрени картечници или малокалибрени оръдия. Най-добрият метод за разкриване на БЕК е да се употребяват термовизионни камери.

" Доброкачествено термовизионно съоръжение може да открие BEC на разстояние над 3000 метра и да разреши на оръжието да бъде сложено под паника.

В един съвършен свят наблюдателната група би разкрила приближаването на противников обект с термовизионния бинокъл и, знаейки азимута, стрелецът би задействал задачата с термовизионния прицел. Но казусът е, че един бинокъл и един прицел на транспортен съд няма да са задоволителни ",

- съгласно канала в Telegram, наименуван " ППШ Лаборатория ".

Опитът демонстрира, че най-лесно и дейно е да ги оборудваме с огромен брой кули с голямокалибрени картечници или малокалибрени оръдия. Най-добрият метод за разкриване на БЕК е да се употребяват термовизионни камери.

При организирането на отбраната против дронове иранците разполагат наблюдаващи с термовизионни камери на всеки 15 метра, като на всеки от тях е избран личен бранш за наблюдаване.

Формално закупуването на скъпата оптика коства доста пари, само че в съпоставяне със цената на кораба и разноските за спиране на интервенцията при положение на унищожаването му, това е единствено една стотинка.

Персийците ползват сходен метод при дооборудването на корабите си с отдалечено управляеми кули.

Въпреки това нашето военноморско управление към този момент сподели, че не може да бъде толкоз гъвкаво при решаването на ексцентрични проблеми.

" Необходимо е да се реагира навреме на заканите: да се усили броят на картечниците на борда за битка с МБЕК, да се слагат на борда нужният брой термокамери (не ловни), оператори на БЛА и даже FPV-дронове, за смут на доблестното морско командване.

Всичко не е сертифицирано и не е признато за употреба, а ексцентрична картечница на самонарезни винтове/болтове може да шокира почтените хора въобще ",

- съгласно канала " Двама майори " в Телеграм.

" Трябва да се помни клетвата и какво съставлява военният дълг ".

Максим Климов, боен специалист, капитан ІІІ сан от запаса, счита, че казусът с морските безпилотни самолети може да бъде решен посредством вярна организация на въздушното наблюдаване на акваторията на Черно море. И в случай че това изискване бъде изпълнено, флотът няма потребност да върви на никое място и да се крие в базите си.

" Не е належащо корабите да се изтеглят назад където и да било. Необходимо е да се води война! Да се бият, а не да се преструват, че се бият.

Обикновеното наблюдаване над Черно море изцяло отстранява опасността от лодки без екипаж. Със актуалните средства за разкриване и поразяване, с обикновено проведените въздушни патрули, лодките без екипаж нямат никакъв късмет за триумф ",

- сподели Климов в диалог с наблюдаващ от Цариград.

Според него продължаващото заличаване на наши кораби слага въпроси не към командването на Черноморския флот (на 15 февруари бе обявено за оставката на командващия флота адмирал Виктор Соколов), а към командването на Военноморски сили като цяло.

" Въпросът към този момент е за компетентността на господин Евменов (адмирал Николай Евменов, шеф на Военноморските сили от 2019 година - бел. ред. в Цариград) и на началника на военноморската авиация. Защо те не са в положение да провеждат естествени патрули над Черно море? "

- пита нашият събеседник.

Климов прикани управлението на страната да обърне внимание на обстоятелството, че Северният ни флот не организира торпедни стрелби под лед.

Според него имаме пагубно положение на оборудването за противоторпедна и противоминна отбрана. С други думи, плачевното положение, в което в този момент се намира Черноморският флот, може внезапно да се появи и в други флотове.

" Нашите подводници в действителност нямат никаква противоторпедна отбрана. Те са танкове без ризница. Страната влага колосални суми в строителството на подводници, само че може да се окаже, че те ще имат съвсем нулева бойна стойност ",

- предизвестява специалистът.

Командването на военноморските сили би трябвало да си спомни какво съставляват военният дълг и клетвата, счита специалистът.

В последна сметка

На фона на поредност от неуспехи полемиката за ориста на огромните кораби се съживи. Не са ли те изживели своята полза и не е ли време да ги изпратим на бунището на историята?

Реакцията е разбираема, само че тя е по-скоро прочувствена, в сравнение с рационална. Големите кораби се " погребват " не за първи и даже не за повторно: в края на XIX в. - заради развиването на торпедното въоръжение, през 50-те години на XX в. - заради появяването на противокорабните ракети. Преодолявайки всяко от тези провокации, надводните кораби единствено са ставали все по-големи и по-смислени.

Освен това съществуват редица задания, които просто не могат да бъдат изпълнени от дребни морски безпилотни летателни апарати. Какво може да размени един огромен десантен транспортен съд, да вземем за пример?

А самолетоносач? Ако във флота има кораби от тези класове, неизбежно ще би трябвало да се основат фрегати, разрушители и доста други кораби.

Безпомощните лодки са доста примитивни и уязвими от огън. Смъртоносен вундервафе го прави извънредно занемареното положение на нашия флот и мудността на огромните шефове, изправени пред закани, против които не са учили в академията преди петдесет години.

Което значи, че е време съветският флот да се промени. В противоположен случай осемте платени от британците групови офанзиви на транспортен съд не ни оставят никакъв късмет да задържим съществени бойни кораби в Черно море.

Превод: СМ

Източник: Царьград

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед9288Доц. Александър Сивилов: Тръмп би могъл да стабилизира Съединени американски щати, търсейки нови съдружници, в това число и РусияАлтернативен Поглед15249Доц. Александър Сивилов: Ако не се направи нещо доста бързо, Европа ще се разпадне стопански!Алтернативен Поглед39270Проф. Дарина Григорова: Съединени американски щати основават центрове на мощ - Съединени американски щати, Европа, Япония - оста на новия международен редАлтернативен Поглед51806Проф. Дарина Григорова: Русия постоянно се завръща на своите исторически територииАлтернативен Поглед18574Георги Първанов: Благодарение на саможертвата на съветските войни, България се появява още веднъж на европейската картаАлтернативен Поглед378309Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед161476Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед125268Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед117935Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед102749Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четени pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР