За малко повече от 24 часа, между делфини, медузи и

...
За малко повече от 24 часа, между делфини, медузи и
Коментари Харесай

Илияна Стоилова и Йоан Колев приключиха успешно първото морско предизвикателство

За малко повече от 24 часа, сред делфини, медузи и пластмаса, сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев от WIND2WIN CHALLENGE изминаха 300 километра по вода от Дуранкулак до Резово единствено със силата напразно и човешкия дух. Те финишираха сполучливо в първото за България морско предизвикателство с уиндсърф в името на идеята " Черно море, свободно от пластмаса ".

След месеци подготовка и с напрежение очакване на удобна прогноза двамата млади запалянковци поеха от най-северната към най-южната точка на българското Черноморие на 18 септември в 10 часа, когато скоростта напразно беше сред 12 и 16 възела. В първия ден от предизвикването за девет часа и половина Илияна и Йоан изминаха към 160 км и стигнаха до Варна, движейки се по вятъра. Те бяха придружавани от морски биолози на борда на моторна лодка с портативна инсталация, които изследваха на място проби морска вода и картографираха плаващи морски боклуци по трасето.

Във втория ден вятърът беше в съвършената посока и сърфистите напреднаха бързо. Близо до Бяла обаче моторът на съпътстващата лодка отхвърли и те продължиха сами, стигайки до Обзор.
Вчера лодката с биолозите потегли от Поморие, пресрещна Илияна и Йоан и мина дружно с тях Бургаския залив. Бурното море и мощният вятър попречиха снемането на водни проби, само че по пътя бяха записани морските бозайници по трасето. Плаването беше доста по-опасно, само че и по-бързо от предходните два дни. В следобедните часове на 20 септември, на третия ден след старта, сърфистите финишираха в Резово и записаха времето от 24 часа и 15 минути, прекарани на вода.

Постижението на Илияна и Йоан с изключение на в поддръжка на значима социална идея - " Черно море, свободно от пластмаса ", е и персонално предизвикателство, което демонстрира по какъв начин силата на постоянно изменящата се природа стимулира индивида да се движи напред. Очаква се резултатите от изследването, направено по време на експедицията, да дадат скъпа информация за екологичната картина в българските териториални води и да запълнят пропуски в познанието за плаващите морски боклуци.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР