За малките играчи на телеком пазара у нас ще става

...
За малките играчи на телеком пазара у нас ще става
Коментари Харесай

Окрупняването на телеком пазара у нас не вещае добро


За дребните играчи на телеком пазара у нас ще става все по-трудно да оцелеят
(снимка: CC0 Public Domain)

Окрупняването на пазара на телекомуникационни услуги от ден на ден лимитира конкуренцията. Това няма по какъв начин да не се отрази отрицателно върху крайните консуматори. Още по-притеснително е обединяването на инфраструктурните оператори с притежателите на авторски права за наличие.

През последните седмици станаха факт няколко обилни придобивания на известни и уважавани районни интернет снабдители в страната. През февруари Виваком закупи доставчиците на интернет и кабелна телевизия, малко по-късно –, а през май – и. В потребителските конгреси за техника, технологии, електроника и ИТ тези имена постоянно са посочени като качествени други възможности, на които самостоятелните консуматори и дребните бизнеси избират да се доверят.

Тенденцията на уедряване на телекомуникационните оператори не е нова. Тя тече от към 2005 година насам, единомислещи са Асен Тотин и Димитър Ганчев, двама от ветераните на интернет сектора у нас, създатели и ръководители на някои от най-известните и сполучливи интернет-доставчици и уеб-портали. В процеса на уедряване има известни „ серии ” или „ тласъци ” и сега сме очевидци на една от тях.

Причината серията да се случва тъкмо в този момент не е изцяло ясна. Предполагаем фактор е динамичността на пазара от последните година и половина-две.

За да задържат растежа, огромните телекоми влагат в изкупуване на бизнеси, счита Людмил Стойчев
(снимка: Фейсбук профил)

„ През последните години телекомуникационния бранш в България мина през доста динамично развиване, търсене и налагане на нови артикули и услуги ”, споделя Людмил Стойчев, управител в изследователската компания CBN – Pannoff, Stoytcheff & Co. Той напомня, че телеком секторът излезе втори в страната по растеж на приходите през спешната 2020 година, а в това време – по предварителни данни на CBN – над 60 бранша са приключили годината със спад.

„ Предполагам, че с цел да задържат този растеж, мениджърите и акционерите на огромните телеком компании са взели решение да влагат в изкупуване на бизнеси, които са с близки услуги в портфолиото им, каквито са ISP-та в страната ”.

Ограничаване на другите възможности

Условно може да се одобри, че досега телеком пазарът у нас е разпределен в три равнища: огромни национални компании (А1, Виваком, Теленор), огромни районни снабдители и дребни районни играчи. С изкупуването на компании от сектора от страна на „ огромните ”, на което сме очевидци в последните месеци, междинното равнище стартира да изчезва, споделя Димитър Ганчев. Остават единствено доста огромните или доста дребните снабдители.

Конкуренцията става все по-ограничена, отбелязва и Асен Тотин. На доста места досега изборът на потребителя беше сред някое от „ огромните ” имена и някой от по-малките, само че качествени и потвърдени снабдители, които попадат в последната серия придобивания.

Дори за неосведомен с особеностите на пазара става видно, че сходно понижаване на конкуренцията е най-вероятно да окаже сразяващ резултат върху останалите по-малки компании. За тях ще става все по-трудно да предложат почтена опция. Ако въобще имат някакъв късмет за триумф, те ще би трябвало да влагат обилни суми.

Подобно развиване е доста евентуално да значи повишаване на цените на услугите в областта на връзките, обобщава Асен Тотин. Но това не е всичко.

Скритият коз: наличието

За дребните играчи на пазара ще става все по-трудно да оцелеят, тъй като ще са затруднени да дават по този начин наречените пакетни услуги (комбинации от телефония, интернет и телевизия).

„ В това отношение има доста висока летва. Тя е обвързвана с авторските права ”, изяснява Димитър Ганчев. „ Проблемът към този момент не е инфраструктурен, както беше преди 10-15 години. Драмата е в авторските права за наличие. Стана по този начин, че огромните телеком оператори са, директно или индиректно, притежатели на тези авторски права! Сега дребните оператори би трябвало да се договарят с огромните – със своите огромни директни съперници – за наличието! ”

Развитието на телеком бранша евентуално ще докара до повишаване на цените, разяснява Асен Тотин
(снимка: Фейсбук профил)

И двамата експерти от интернет бранша са на мнение, че в идващите години изборът пред крайния консуматор ще е все по-свит. Къде ще ни води сходна картина?

Изоставане

Малко евентуално е ограничението на конкуренцията в телеком-бранша да докара до спад в качеството на предлаганите услуги, единомислещи са експертите. Нещо повече: „ явна е капиталовата мощ на огромните телекоми ”, споделя Стойчев. „ Големите ” могат да си разрешат да развиват както инфраструктурата си, по този начин и цифровите услуги от ново потомство.

Уязвимостта от лимитираната конкуренция обаче идва от неналичието на нововъведения. Когато на пазара са налице голям брой дребни играчи, има съревнование, затова има блян към състезание, а това поражда разнородни нововъведения. Развитието е в интерес на потребителите.

Именно сходна конкуренция сред огромен брой пазарни играчи беше факторът, който преди години изведе България измежду топ-10 на страните с най-хубаво широколентово покритие, напомнят експертите. Днес обаче България към този момент не е в челната десетка по положително ШЛ покритие. Това се случва не тъй като покритието е намаляло, а тъй като други страни с по-конкурентен пазар ни изпреварват с по-добри индикатори.

„ Когато няма конкуренция, няма и тласък да се основават и оферират нови неща ”, споделя Димитър Ганчев. „ Не значи, че услугите се утежняват, а че просто не се развиват ”.

Паралел

Ситуацията е в прочут смисъл парадоксална, считат специалистите от интернет сектора. Някога огромните европейски страни имаха по два огромни оператора и поради незадоволителната конкуренция изоставаха. По това време пък България имаше голям брой дребни играчи и конкуренцията сред тях ни изведе в топ-10 по широколентов интернет. Бяхме горди, че бяхме надминали множеството европейски страни.

„ Когато няма конкуренция, няма и тласък да се основават и оферират нови неща ”, споделя Димитър Ганчев
(снимка: Фейсбук профил)

С течение на времето обаче се случва противоположното – последователно страната ни попада под превъзходството на 2-3 огромни играча, до момента в който в другите европейски страни конкуренцията се ускорява, операторите стават от ден на ден и услугите се усъвършенстват.

Големи играчи на дребен пазар

В същото време пазарът у нас е дребен и може да се счита, че към този момент „ отеснява ” за огромните играчи. Показателно за това е навлизането в странични пазарни ниши, допирателни с телекомуникационните услуги. Такива са предлагането на финансови и разплащателни механизми, застраховки и други

„ Предлагането на спомагателни услуги от огромните телекоми, съгласно мен, беше главно подбудено от предпочитание за търсене на нови и печеливши бизнеси. Ръстът в бранша преди пандемията беше явно неудовлетворителен, още повече че клиентите в страната започнаха да понижават, а продажбите на мобилни телефони допряха някакъв най-много ”, споделя Людмил Стойчев.

На фона на сходна картина търсенето на различни приходни потоци е обяснимо. „ Експертизата на екипите, себестойността и скоростта на въвеждане на нови услуги, както и чудесно развитите национални мрежи на телеком операторите са едно голямо преимущество за нахлуване в такива бизнес ниши ”, акцентира анализаторът.

Нужда от регулаторна интервенция

Процесът на понижаване на конкуренцията няма да спре без намесата на регулаторите. Засега Комисията по конкуренцията не вижда нищо притеснително в окрупняването на телекомите. Но намаляващото съревнование измежду доставчиците на телеком услуги и фактът, че тук-там сега потребителите към този момент нямат избор – би трябвало да засилва регулаторите.

Аларма би трябвало да провокира и казусът с така наречен отвесна централизация: когато инфраструктурните снабдители и доставчиците на наличие са едни и същи или са в ръцете на едни и същи притежатели, това също е механизъм за ограничение на конкуренцията.

Перспективи

Очакванията на експертите са, че окрупняването въпреки всичко ще продължи. За момента няма нито вътрешна, нито външна пазарна или непазарна мощ, която да го ограничи.

В същото време апетитни хапки не липсват. „ В базата на CBN интернет доставчиците в България с годишни доходи над 1 милион лв. са над 15 ”, споделя Стойчев. „ Вероятно ще има реакция в сходна посока и от другите огромни телекоми ”.

Концентрирането на притежателите на права за наличие в същите ръце, които държат и инфраструктурата, е малко евентуално да срещне отпор. Тази наклонност, прочее, е световна: AT&T неотдавна, а Amazon се снабди с.

Ако има нещо, което може да преобрази пазара, то това сигурно не е нов състезател в сектора; фактор за смяната може да е единствено появяването на напълно нова технология, която да „ анулира ” потребността от досегашните пазарни играчи, считат експертите от интернет сектора.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР