За любителите на музиката, пътуването, както сред природата, така и

...
За любителите на музиката, пътуването, както сред природата, така и
Коментари Харесай

Пътуване с родопската теснолинейка

За феновете на музиката, пътуването, както измежду природата, по този начин и в предишното, тази година " Банско джаз фестивал ", Община Банско и Родопската теснолинейка провеждат атрактивно музикално пътешестване сред Родопа, Пирин и Рила - джаз теснолинейка. Тя върви по маршрута Добринище - Банско и Якоруда.

Композицията с ретро вагони се движи в Пиринския край в интервала от 3 до 10 август - дните на " Банско джаз фестивал ". Музикални посетители на пътешествието бяха и младите музиканти от UKE DUO - Петър Терзиев и Велизар Гичев.

Снимки: Българска телеграфна агенция



Атракционната ретро теснолинейка е с вагони от 20-те, 40-те и 70-те години на предишния век. Композицията е теглена от дизелов локомотив, особено създаден в Западна Германия през 1965 година по поръчка на България.





























Първата права от Родопската теснолинейка, която свързва сегашните Септември и Велинград, е открита на 1 август 1926 година и за това пускане на употребата на теснолинейката в първата приключена права са доставени четири вагона, като единият от тях е част от композицията, която се движи по маршрута Добринище - Якоруда. Вагонът е възобновен през 2004 година

През 1941 година са доставени осем броя вагони, създадени в Западна Европа и доставени в България за обслужване на линията, а един от тези вагони, единственият непокътнат и до през днешния ден, вози пасажери в атракционното ретро влакче. Третият пътнически вагон в композицията е от началото на 70-те години на предишния век, когато към този момент в Дряново съществува вагонният цех. И до през днешния ден линията се обслужва от тези вагони, само че те са осъвременени през последните 20 години. Ретро композицията включва единственият непокътнат с истинските пейки по този начин, както са създавани в завода в Дряново.



Композицията се задвижва от дизелов локомотив, създаден през 1965 година в Западна Германия по задание на тогава Народна република България, като са поръчани мощни локомотиви, които да могат да обслужват нашата линия. Линията до най-високата железопътна гара на Балканите - Аврамово, е била непостижима за локомотивите, които тогава са съществували на пазара, от чужбина са докарвани да пробват със съществуващите модели и се оказва, че те не съумяват да изтеглят трен до гарата в Аврамово. Затова и по български параметри са конструирани и създадени тези локомотиви, които и до през днешния ден са главната тягова мощ на теснолинейката.

Композицията разполага и със собствен бюфет - вагон, който е преустроен дряновски вагон преди няколко години и дава опция на пътуващите по маршрута да се възползват от тази екстра.




Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР