За любителите на козметиката би било интересно да знаят защо

...
За любителите на козметиката би било интересно да знаят защо
Коментари Харесай

9 козметични съставки забранени в Европейския съюз

За феновете на козметиката би било забавно да знаят за какво има козметични съставки неразрешени в Европейски Съюз, и кои са те.

В един съвършен свят всички артикули за хубост биха били безвредни и без никакви нездравословни съставки. Парите на данъкоплатците финансират някои проучвания за това по какъв начин химикалите въздействат на хората, само че козметичната промишленост заплаща за преобладаващата част от тях. И с помощта на законите за комерсиалната загадка, даже когато са направени изследвания или е налична информация за това какво има в чантата ви за гримове, тя може да бъде непокътната в загадка.

Опасни ли са тези съставки? Някои са, само че други към момента не са потвърдени изрично. Например в Европейския съюз над 1300 химикала са неразрешени за приложимост в козметиката.

9 козметични съставки неразрешени в Европейския съюз

Ето 9-те съставки, които фирмите за хубост могат да употребяват в своите артикули, само че са неразрешени в Европа

1. Парабени

Парабеновите естери се употребяват като консерванти в козметиката. Парабените са свързани с алергии, рак на гърдата и репродуктивна токсичност. Парабени са открити и в тумори на гърдата, тъй че те се преглеждат по-отблизо като евентуални ендокринни разрушители. Парабените имитират естрогена, като се свързват с естрогенните рецептори на клетките. Поради тази причина има опасения, че те могат да причинят или да допринесат за рак на гърдата.

Европейският съюз забрани потреблението на парабени. Съединените щати към момента разрешават потреблението им, макар че има възходящ напън от страна на потребителите да ги отстранен.

2. Триклозан

Триклозанът е пестицид и консервант, употребен в артикули за персонална хигиена като сапуни, миещи средства за тяло, шампоани, дезодоранти и пасти за зъби. Има антимикробни свойства и също по този начин е ефикасен антибактериален сътрудник и дейна съставна част в доста домашен почистващи препарати.

Проучванията свързват триклозан с опасенията за устойчивост към антибиотици и ендокринни разстройства. ( 1 )

3. Формалдехид

Може би си спомняте, че в гимназията ви споделиха, че формалдехидът се употребява за опазване на мъртви тела. Въпреки това, той също е съставна част, употребена в доста артикули за персонална хигиена като консервант или втвърдяващ сътрудник. Той е прозрачен, мощно миришещ и мощно отровен за живите организми.

Дори в дребни дози, формалдехидът може да аргументи признаци като кашлица, хрипове и раздразнение на кожата. Също по този начин е обвързвано с някои типове рак.

Европейският съюз ограничи използването на формалдехид в козметиката и продуктите за персонална хигиена. Съединените щати към момента разрешават използването му, само че FDA прави оценка сигурността му. ( 2 )

4. Хидрохинон

Смята се, че евентуално е канцерогенен, хидрохинонът се употребява в козметиката за избелване на кожата. Проучванията демонстрират, че когато се ползва върху кожата в наличието на слънчева светлина, може да аргументи тумори при животни.

Европейският съюз забрани потреблението му в концентрации над 1%. В Съединените щати е неразрешен в продуктите без рецепта, само че към момента е позволен като лекарство с рецепта.

5. Багрила въглищен катран

Въглищният катран може да е последното нещо, което очаквате да бъде във вашите красиви сенки за очи, само че може да е тъкмо това, което им придава цвета!

Въглищният катран постоянно се употребява в синтетични багрила за оцветяване на грим, макар че е тестван като прочут канцероген за хората.  Той може да аргументи рак, алергични реакции и няколко болести и разстройства. Багрилата с каменовъглен катран (FD&C или D&C) се смятат за човешки канцероген и са неразрешени в Европейски Съюз, само че се намират както в храни, по този начин и в артикули за персонална хигиена в Съединени американски щати.

6. Олово

Оловото е неразрешено или контролирано в продуктите за персонална хигиена в Европейския съюз, само че към момента се употребява през днешния ден в някои червила. Той може да се натрупа в тялото ви с течение на времето и да аргументи увреждане на мозъка, бъбреците и други органи. Проучванията са разкрили олово в до 61% от тестваните червила. ( 3 )

7. Фталати

Фталатите са свързани с ендокринни разстройства, могат да причинят голям брой хормонални проблеми, и са неразрешени в Европейски Съюз. Свързват се още със затлъстяване, проблеми в развиването и плодовитостта. Фталатите са пластификатори и постоянно се прибавят към химически аромати, където няма да ги намерите изброени на етикета на съставките. Вместо това те са скрити под общия термин „ мирис “. Често срещани са в лакове за нокти, дезодоранти и в парфюми.

8. Кватерниум-15

Quaternium-15 е освобождаващ формалдехид (при високи температури се трансформира във формалдехит)и се свързва с алергии и астма. Той е неразрешен в Европейски Съюз, само че е позволен в Съединени американски щати, където фирмите могат да настояват, че е „ без формалдехид “, макар че освобождава формалдехид. Според изследване обаче се твърди, че е безвреден за приложимост в козметиката с концентрации под 0,02%. ( 4 )

9. Селенов сулфид

Селеновият сулфид е съставна част срещу пърхот, употребена в шампоаните. Той е неразрешен както в Япония, по този начин и в Европейски Съюз, тъй като се счита, че е рисков както за здравето ни, по този начин и за околната среда. Смята се, че тази съставна част е човешки канцероген и към момента е позволена в продуктите за персонална хигиена в Съединени американски щати в концентрации до 1%. ( 5 ) ( 6 )

Козметични съставки неразрешени в Европейския съюз – Обобщение

Интересно е да се види несъответствието сред съставките, които са неразрешени в Европа и тези, които към момента са позволени в Съединените щати. Налице е възходящ напън от страна на потребителите фирмите да отстранен съмнителните съставки от продуктите си, само че евентуално ще отнеме известно време, преди да настъпи някаква действителна смяна. Междувременно е значимо да сте наясно кои съставки да избягвате, когато пазарувате артикули за персонална хигиена.

Важно е да сте наясно със съставките на вашите артикули за персонална хигиена, изключително в случай че се пробвате да избягвате избрани химикали. Европейски Съюз забрани или ограничи използването на доста съставки, които към момента са позволени в Съединените щати. Не забравяйте да извършите вашето изследване и да прочетете етикетите на съставките, преди да купите който и да е артикул.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР