За липсваща ваксина срещу вирусите на хепатит А и B

...
За липсваща ваксина срещу вирусите на хепатит А и B
Коментари Харесай

Сигнали за липсваща ваксина срещу вирусите на хепатит А и B

За изчезнала ваксина против вирусите на хепатит А и B алармираха слушатели на " Хоризонт ". Ваксината не е част от имунизационния календар и се намира мъчно в аптечната мрежа у нас от години, удостовери Силвана Лесидренска от съдружие " Хепактив ". Наша инспекция сподели, че вносителят на този препарат е подал съобщение за краткотрайно прекратяване на продажбите по логистични аргументи, считано от 5 декември предходната година доникъде на март през актуалната. По информация на здравното министерство имунизацията би трябвало да е налична в аптеките от началото на идната седмица.

Комбинираната ваксина против хепатитните вируси А и B е тридозова. Обикновено дозите се слагат в границите на 6 месеца, само че в случай че човек бърза да пътува към рисков район, имунизацията може да се направи в интервал от 3 седмици, написа в листовката на продукта. Недостиг на имунизацията у нас се следи от години, описа ръководителят на съдружие " Хепактив " Силвана Лесидренска. " Само на няколко места в София може да бъде открита ", уточни тя.

По думите ѝ аргументите за неналичието могат да бъдат разнообразни. Тя означи, че това не е наложителна ваксина. Когато няма огромно търсене на даден артикул, е разумно тя да не се поддържа в огромно количество, счита Лесидренска.

Ваксината основава имунитет против заболяването на мръсните ръце – хепатит А, който се популяризира при ниска хигиена, нечисти вода и храна, изясни проф. Радостина Александрова, вирусолог в Българската академия на науките. Положителното при този вирус е, че над 85 % от инфектираните изцяло се почистват от него до края на третия месец. Но би трябвало да се внимава.

" През инкубационния интервал от 2 до 6 седмици могат да са заразни за близките, изключително през втората половина. Предаване може да стане и при полов контакт ", изясни тя.

По-опасният вирус е хепатит B, който може да провокира продължителен хепатит и да докара до гибел. Предава се по кръвен път, както и посредством други телесни течности, а главният път на разпространяване е посредством полов контакт и при венозно инжектиране на опиати.

Проф. Александрова изясни, че комбинираната ваксина е подобаваща за навършилите 16 години, които нямат имунитет против тези вируси. И е целесъобразна за следните рискови групи: хора с хронични чернодробни заболявания; хора, които ще пътуват за страни, където има ендемичен хепатит А и неприятни битови условия; медицински специалисти; хора, които са заети в чистотата, както и хора, които подлежат на чести кръвопреливания.

С едно мислено за хепатит B следва да подходят родените преди 1992 година, хората-носители на ХИВ, тези с хронични чернодробни болести, работещите с кръвни артикули.

Изграждането на имунен отговор след слагане на ваксина лишава няколко дни, по тази причина е целесъобразно да не се чака до последния миг при планувано пътешестване в рисков регион. Поне 1 седмица е нужна, с цел да се появят първите антитела, сподели проф. Александрова и предложи на хората да си я слагат най-малко 2 седмици преди пътуването.

Според проф. Александрова сигурност против заразяване с двата типа вируси дават също спазването на хигиена, избягването на рискови полови контакти и шерване на предмети, по които може да има телесни течности. Тя напомни, че хепатитните вируси са устойчиви – да вземем за пример хепатит А може да издържи на заледяване и подкисляване. По думите ѝ най-коварното на хепатит В и С е, че те могат да протекат безсимптомно.

По мотив международния мащаб стратегия на СЗО планува до 2030 година да бъдат открити 90 % от инфектираните с хепатит B и C и понижаване на смъртните случаи с 65%.

Междувременно Силвана Лесидренска от " Хепактив " упорства страната в лицето на здравното министерство да се погрижи за това хората да имат достъп до целесъобразната ваксина:

" Тя се заплаща от самия пациент. Не е ангажимент на страната да заплати нейната стойност, само че би трябвало да ѝ е ангажимент най-малко да я подсигури като количество и наличия ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР